میدان شهرداری رشت، نبض تپنده و همیشهزنده شهر است؛ همان جایی که برای رسیدن به بیشتر مقاصد گردشگری و جاهای دیدنی رشت باید در امتداد و یا از میان آن عبور کرد. در این مقاله از دوجینجا قرار است بهسراغ کانون خاطرات همیشهزنده رشت برویم. بهجایی که معمولاً بهخاطر غذاخوریها، کبابیها، مکانهای دیدنی و تاریخی، توقفگاهها، هتلها، سینماها و البته مراکز خرید شناخته میشود. با ما همراه شوید.
نگاهی به تاریخچه میدان شهرداری
میدان شهرداری رشت، یکی از باشکوهترین و قدیمیترین میدانهای ایران است. این میدان، یادگار دوره مشروطه است و نمادی از نوسازی ایران در آن دوران محسوب میشود. پس از تصویب قانون بلدیه در سال 1286 شمسی، رشت نیز از جمله اولین شهرهایی بود که اقدام به تأسیس شهرداری کرد. به همین دلیل، در سال 1286، ساخت یک کاخ در ضلع غربی میدان شهرداری رشت آغاز شد.
ساخت کاخ شهرداری رشت، به دلایلی، چندین سال طول کشید و سرانجام در سال 1305 به پایان رسید. این کاخ، دارای سبک معماری اروپای شرقی است و توسط معمار ارمنی-آلمانی، آرتم سرداراف، طراحی و ساخته شد. علاوه بر این کاخ، ساختمانهای دیگری نیز در اطراف میدان شهرداری رشت قرار دارند که از جمله آنها میتوان به هتل ایران، موزه اداره پست و خانه سنایع دستی اشاره کرد. این ساختمانها نیز، به سبک معماری اروپای شرقی ساخته شدهاند و زیبایی میدان شهرداری را دوچندان کردهاند.
حالوهوای میدان شهرداری رشت
حالا که دقیقاً 100 سال یا یک قرن از زمان شروع ساختن کاخ بلدیه رشت میگذرد، دنیای این روزهای میدان شهرداری یکجور دیگهای است. دیگر نه خبری از دستورهای صادرشده از طرف رئیس بلدیه در کار است و نه نیروهای رزمنده جنگ ایران و عراق از ساختمان شهرداری به جبهههای جنگ اعزام میشوند. این روزها تنها چیزی که در شهرداری رشت دیده نمیشود، ناامیدی و زندگی راکد است. محوطه شهرداری رشت آنقدر زنده و پویاست که حالوهوایش آدم را غرق در شلوغیها، چشیدن طعم غذاهای خیابانی و شبزندهداری میکند.
اصلاً مهم نیست که برای چندمین بار قرار است پایتان را روی سنگفرشهای میدان شهرداری رشت بگذارید. چرا که همه دیدنیها و البته فضای این مجموعه همانقدر تازه و باطراوت هستند که حس تجربه اول را در وجودتان زنده کنند.
در قلب تپنده شهرداری رشت، به هر طرف که نگاهی بیندازید، یک جایی را خواهید دید که شما را بهسوی خودش بکشاند. بازار بزرگ رشت از یک طرف، ساختمان اداره پست از طرفی دیگر و غذاخوریهای خیابانی که کباب، چای آلبالو و ساندویچ میفروشند در سمتی دیگر. همه چیز در این بخش از رشت آماده پذیرایی و ثبت خاطرات در ذهن گردشگران هستند.
کبابیها و دکهها، بخش مهم شبزندهداری در رشت
زیست شبانه و یا شبزندهداری، از جمله ویژگیهای منحصربهفرد رشت در مقایسه با بقیه شهرهای ایران هستند. بهعبارت سادهتر، شما در هر ساعتی از شبانهروز که اراده کنید و به شهرداری رشت بروید، میتوانید خوش بگذرانید، در امنیت کامل روی یک صندلی بنشینید و به فوارههای آب خیره شوید. یکی از مهمترین عواملی که زیست شبانه رشت را حفظ کردهاند، کبابیها و دکههایی هستند که یا در مرکز شهرداری و یا در اطراف آن جا خوش کردهاند.
کبابیهای شهرداری رشت معمولاً در قالب دکههای سیار و یا گاریهایی هستند که در ساعات بهخصوص مخصوصاً شب مشغول به کار میشوند. مردم بومی کلانشهر رشت، از این کبابیها با عنوان «کباب کثیف» یاد میکنند و این عنوان را بهدلیل خاطرهبازی و محیط آزادانهای که در آن کباب سرو میشود، انتخاب کردهاند. البته، بیشتر کبابیهای شهرداری رشت، هم فضای کافی برای پذیرایی از مشتریان دارند و هم آنقدر کبابشان خوشمزه است که کم پیش میآید بهسراغشان نروید.
از طرفی، دکههایی که در اطراف میدان شهرداری رشت وجود دارند هم دیدنی هستند و شبنشینی در آنها واقعاً مزه دارد. برای مثال، «دکه عمو» واقع در خیابان آفخرای رشت که چند صد متر با میدان شهرداری رشت فاصله دارد، در یک دوره میزبان شبزندهداران رشت بود. در حال حاضر، دکههای قدیمی مثل دکه عمو یکی دو سالی است که دیگر فعالیتی ندارند، اما مملو از خاطراتی هستند که زیست شبانه رشت، تداومش را مدیون آنهاست.
جاذبههای دیدنی در میدان شهرداری رشت
برفبازی در محوطه میدان، آن هم در شرایطی که سفیدی برفها و ساختمان شهرداری، یکدست بهنظر میرسند، لذتبخش است. مطمئناً، شبزندهداری در تابستان، خاطرهسازی در روزهای خوشبوی بهار و دوتایی قدم زدن در روزهای نارنجی پاییز هم حالوهوای منحصربهفردی در محوطه شهرداری دارند. با همه این اوصاف، مکانهای مهم و دیدنی رشت هم در محوطه این میدان وجود دارند که چیزی از لحظات رویایی که از شهرداری برایتان وصف کردیم، ندارند.
در ادامه به همه مکانها و جاذبههای دیدنی واقع در حاشیه میدان شهرداری رشت اشاره خواهیم کرد که بازدید از آنها هرگز خالی از لطف نخواهد بود.
ساختمان شهرداری رشت
کاخ یا عمارت شهرداری رشت، مهمترین جاذبه این بخش از شهر محسوب میشود. اگر در ساعاتی که عقربه بزرگ ساعت عمارت شهرداری روی 12 و عقربه کوچک روی یکی از شمارهها قرار دارد، آنجا حضور داشته باشید، صدای دَنگدَنگ آن را بهوضوح خواهید شنید. برای بسیاری از گردشگران خارجی و حتی ایرانیهایی که علاقه زیادی به فرهنگ بریتانیا دارند، اینجا چیزی شبیه به میدان ساعت لندن است. مخصوصاً در روزهایی که بارانهای نقرهای، سرتاسر خیابانهای شهر بهویژه محوطه میدان شهرداری رشت را خیس میکنند.
با گذشت یک قرن از زمان احداث ساختمان شهرداری، این بنا هنوز هم زیبایی و اقتدار خود را حفظ کرده و بهقول قدیمیها خَم به ابرو نیاورده است. البته، جالب است بدانید که عمارت میدان شهرداری رشت در خرداد ماه سال 1369 و بهدلیل زلزله ویرانگر رودبار دچار آسیب شد. البته بازسازی عمارت شهرداری زیاد طول نکشید و خیلی زود، تبدیل به ساختمانی شد که شاید از سالهای قبل هم زیباتر بهنظر میرسید. ساختمان شهرداری رشت در 26 آذر ماه سال 1356 با شماره ثبت 1516 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پیاده راه فرهنگی شهرداری رشت
اگر بخواهیم به میدان شهرداری رشت نگاه دقیقی بیندازیم، باید آن را به 2 دوره قبل از راهاندازی پیادهراه علمالهدی و پس از آن تقسیم کنیم. احداث پیادهراه فرهنگی شهرداری باعث شد تا گردشگران و بازدیدکنندگان بیشتری به این بخش از رشت بیایند. البته قبل از آن هم بیشتر ماشینهای شهر در امتداد عمارت شهرداری تردد میکردند و رفتوآمد مردم بهدلیل بازار بزرگ و سایر مکانهای مهم شهرداری، زیاد بود.
حالا هم چیزی در مورد جذابیت شهرداری رشت تغییر نکرده است و اتفاقاً روزبهروز زیباتر و خاطرهانگیزتر میشود. دنیای پیرامون میدان شهرداری رشت، چیزی شبیه به یک کهنهشراب و یا یک انسان میانسال و جذاب است. از جنس همان چیزهایی که هر چقدر از عمرشان میگذرد، جاافتادهتر، جذابتر و ماندگارتر میشوند.
ساختمان اداره پست شهرداری رشت
اداره یا بهتر است بگوییم موزه اداره پست رشت، از جمله آثار تاریخی و فرهنگی گیلان محسوب میشود که بخشی از شهرداری بهشمار میرود. عمارت پست و تلگراف شهر رشت، در بخش شمالی میدان شهرداری قرار دارد و دوره ساختن آن به عصر رضاخان قزاق یا پهلوی اول مربوط میشود.
مساحت کلی این بخش از میدان شهرداری رشت، 1930 متر مربع برآورد میشود و اگر از بالا به آن نگاه کنید، اداره پست را شبیه به حرف لاتین L خواهید دید. اداره موزه پست، 4 طبقه دارد و طبقات بالایی به موزه تبدیل شدهاند. ورود و بازدید از طبقات اداره پست هزینهای ندارند، اما باید در ساعات اداری به آنها مراجعه کرد. ضمناً، یکی از جاذبههای این اداره – موزه، سقف کلاهفرنگیطور آن است که آدم را بهیاد عمارت کلاهفرنگی واقع در پارک محتشم رشت میاندازد.
بازار بزرگ رشت
حدود 100 متر که از ساختمان میدان شهرداری دور شوید، به بازار بزرگ رشت میرسید که رنگارنگ، وسیع، زنده و دوستداشتنی است. یکی از دوستداشتنیترین بخشهای بازار بزرگ رشت، آواز خواندن فروشندگان است که بهزبان گیلکی و با عشق بهگوش میرسند.
روزانه صدها نفر چه بهمنظور خرید و چه برای فروش محصولاتشان از سرتاسر گیلان به این بازار میآیند. از جمله مکانهای مهم بازار رشت، میتوان به پاساژ پلهبرقی، راسته طلافروشان، مسگران، بازار ماهیفروشان و پاساژ بزرگمهر اشاره کرد.
هتل ایران
هتل تاریخی ایران، بهدلیل رفتوآمد تجار به شهر رشت در دوره پهلوی احداث شد و همواره بهعنوان اولین هتل باشکوه و لاکچری شهر شناخته میشد. این هتل تاریخی که هنوز هم مشغول به فعالیت است، یک میراث زنده محسوب میشود که پروسه ساخت آن در سال 1308 شروع شد و تا 6 سال طول کشید.
بهگفته قدیمیهای رشت، این هتل بهعنوان رخ شهر و میدان شهرداری رشت محسوب میشده است و نمیشود آن را خاطره تاریخی گیلان پاک کرد. این هتل در 25 اسفند سال 1379 بهعنوان یکی از آثار ملی کشور بهثبت رسیده است.
خانه صنایع دستی
موزه یا خانه صنایع دستی، یکی دیگر از مکانهای دیدنی در مجموعه میدان شهرداری رشت است که بازتاب فرهنگ و تاریخ غنی مردم گیلانزمین تلقی میشود. خانه صنایع دستی رشت که معمولاً در جریان جشنوارههای بومی و فصلی این شهر رنگوبوی تازهای بهخود میگیرد، در امتداد مجتمع خاتمالانبیا واقع شده است.
بازدید از این مکان دیدنی تقریباً هزینهای ندارد و علاقهمندان میتوانند در روزهای غیر تعطیل و در ساعات اداری برای دیدن آن مراجعه کنند.
پیادهراه علمالهدی
خیابان و پیاده راه فرهنگی علمالهدی از آن قبیل مسیرهای منتهی به میدان شهرداری رشت است که برای همیشه در خاطر ساکنین این شهر میدرخشد. علمالهدی، اولین نمونه موفق پروژه پیادهراهسازی شمال است که خیلی زود به قطب گردشگری رشت بدل شد. این خیابان برای اولینبار در سال 1310 احداث شد و از جمله قدیمیترین خیابانهای رشت بهشمار میرود. علمالهدی، سرانجام در اواخر سال 1391 به پیادهراه فرهنگی تبدیل شد تا برای همیشه، میزبان قدمهای دوستداران میدان شهرداری رشت باشد.
یکی از مهمترین ویژگیهای علمالهدی این است که تقریباً بیشتر فروشگاهها، بوتیکها، غذاخوریها و سینماهای شهرداری را در خود جا داده است. در حال حاضر، بعضی از باشگاههای ورزشی، مسافرخانههای تقریباً قدیمی، کتابخانه تاریخی و مسیر منتهی به سبزهمیدان رشت از طرف شهرداری در علمالهدی قرار گرفتهاند.
کتابخانه ملی رشت
کتابخانه ملی رشت که در ابتدای خیابان علمالهدی و دقیقاً در مجاورت ساختمان شهرداری قرار دارد، در سال 1306 و توسط محمدعلی تربیت (رئیس اداره فرهنگ گیلان) تأسیس شد. بیش از 150 هزار کتاب چاپی و 1750 نسخه کتاب خطی تاریخی در این کتابخانه وجود دارند. در حال حاضر، بیش از 2000 نفر بهعضویت رسمی این کتابخانه ملی درآمدهاند و روزانه حدود 1500 نفر از مخزن کتابهای آن بهرهمند میشوند.
در حال حاضر، اطلاعات دقیقی در مورد چگونگی و هزینه عضویت در کتابخانه ملی رشت در دست ما نیست. با این حال شما میتوانید با مراجعه در روزهای غیر تعطیل و در ساعات اداری به این بخش از میدان شهرداری رشت، در مورد عضویت در کتابخانه تاریخی شهر مطلع شوید.
نگاهی به سینماهای واقع در شهرداری
رشت، همواره یکی از شهرهای پیشتاز در دنیای سینما محسوب میشود و بازیگران بنامی را همچون محمدحسن معجونی، هومن سیدی، حمید لولایی، شهرام حقیقتدوست و غیره به دنیای بازیگری معرفی کرده است. بههمین دلیل، سینماهای رشت در مراکز مهم گردشگری این شهر احداث شدهاند که بیشتر آنها در نزدیکی میدان شهرداری رشت وجود دارند.
در حال حاضر، سینما سپیدرود و سینما میرزا کوچکخان در فاصله چند قدمی ساختمان شهرداری واقع شدهاند. همچنین، سینما 22 بهمن هم در انتهای خیابان علمالهدی، در امتداد سبزهمیدان مشغول به فعالیت است.
مجتمع فرهنگی خاتمالانبیا
مجتمع خاتم، پاتوق تئاتردوستان و فرهنگیان شهر بارانهای نقرهای است که از جمله ساختمانهای بزرگ واقع در مجموعه میدان شهرداری رشت محسوب میشود. این مجتمع همواره بهعنوان قطب فرهنگی شهر رشت شناخته میشود و اداره فرهنگ و ارشد اسلامی کلانشهر هم در این ساختمان قرار دارد. قطب فرهنگی رشت، در سال 1378 رسماً و توسط مدیر کل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان احداث شد.
در حال حاضر 11 انجمن ادبی و هنری در بخشهای خوشنویسی، شعر و ادب، عکس، فیلم، داستاننویسی، هنرهای تجسمی، تئاتر و موسیقی مشغول به فعالیت هستند. تئاترهای خاطرهانگیز رشت معمولاً در طبقه همکف این مجتمع برگزار میشوند. ضمناً، جنب درب ورودی این مجتمع، بخشی هم بهعنوان فضای برگزاری جشنواره و یا نمایشگاههای خصوصی در نظر گرفته شده است.
اطراف شهرداری کجا خرید کنیم؟
میدان شهرداری رشت به دلیل نزدیکی به مراکز تجاری و تفریحی، یکی از محبوبترین مقاصد برای خرید در رشت است. در اطراف میدان شهرداری رشت، مراکز خرید متنوعی وجود دارد که میتوانند نیازهای مختلف شما را برآورده کنند. از بازار سنتی و قدیمی رشت گرفته تا مراکز خرید مدرن و لوکس، در این منطقه همه چیز پیدا میشود.
- بازار مسگران رشت، بازاری قدیمی و پر رفت و آمد در قلب شهر رشت است که به فروش مس، پوشاک و لوازم خانگی می پردازد. این بازار در مجاورت بازار رشت قرار دارد و یکی از جاذبه های گردشگری این شهر محسوب می شود.
- بازار طلا فروشان، در خیابان شریعتی رشت، نبض تجارت طلا را در این شهر به دست گرفته است. دسترسی آسان، موقعیت مرکزی و وجود مغازههای با قدمت و اعتبار، آن را به اولین و بهترین انتخاب برای خرید طلا در رشت تبدیل کرده است.
- بازار بزرگ رشت یکی از قدیمیترین و بزرگترین بازارهای ایران است. در بازار رشت انواع کالاهای مصرفی، پوشاک، مواد غذایی و سوغاتی در آن به فروش میرسد.
- خیابان علمالهدی به دلیل وجود مغازههای متعدد، یکی از راستههای پرتردد برای خرید در رشت است. در این خیابان میتوانید انواع پوشاک، کیف و کفش، لوازم آرایشی و بهداشتی و سایر کالاهای مصرفی را خریداری کنید.
پاساژها و مراکز خرید معروف
در اطراف میدان شهرداری رشت، پاساژها و مراکز خرید مدرنی نیز وجود دارد که میتوانند نیازهای افراد با سلیقههای مختلف را برآورده کنند. از جمله این مراکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرکز خرید سپیدرود
- پاساژ پلهبرقی
- مرکز خرید رز
- پاساژ کیوان
- مرکز خرید نجم
- مرکز خرید رشت ۱۱
در نهایت، انتخاب بهترین مرکز خرید در اطراف میدان شهرداری رشت به سلیقه و بودجه شما بستگی دارد. اگر به دنبال خرید اجناس با قیمت مناسب هستید، بازار بزرگ رشت گزینه مناسبی برای شما است. اگر به دنبال خرید اجناس مدرن و لوکس هستید، میتوانید به یکی از مراکز خرید خیابان علمالهدی مراجعه کنید.
هتلها و اقامتگاههای اطراف میدان شهرداری رشت
میدان شهرداری رشت یکی از بهترین مکانهای اقامت در این شهر است. این میدان در مرکز شهر واقع شده و دسترسی آسانی به تمام جاذبههای گردشگری رشت دارد. همچنین، در اطراف میدان شهرداری انواع هتلها و اقامتگاهها با امکانات و قیمتهای مختلف وجود دارد. در ادامه برخی از این هتلها و اقامتگاهها را به شما معرفی میکنیم.
اقامتگاه ارسی رشت
اگر به دنبال یک تجربه متفاوت و به یادماندنی از سفر به رشت هستید، اقامتگاه ارسی یکی از بهترین گزینههای پیش روی شماست. این اقامتگاه که در قلب میدان شهرداری رشت قرار دارد، در یک خانه تاریخی قاجاری با معماری منحصربهفرد ساخته شده است.
اقامتگاه ارسی در قلب شهر رشت واقع شده است و دسترسی آسانی به جاذبههای تاریخی و فرهنگی این شهر دارد. بازار رشت و عمارت شهرداری، دو مورد از محبوبترین جاذبههای رشت، در فاصله کمتر از ۱۰۰ متری اقامتگاه ارسی قرار دارند.
هتل اردیبهشت رشت
اگر چند قدم از ساختمان میدان شهرداری رشت دور شوید و به محوطه پشتی آن بروید، هتل بزرگ اردیبهشت را خواهید دید. این هتل با امتیاز 2 ستاره در بین گردشگران ارزیابی میشود و 2 طبقه متشکل از 20 باب اتاق دارد. این هتل قدیمی رشت در سال 1347 تأسیس شد تا بهعنوان یکی از هتلهای باابهت شهر محسوب شود.
از جمله مکانهای دیدنی نزدیک به این هتل میتوان به خانه موزه میرزا کوچکخان، بازارچه سعدی، سبزهمیدان و مجتمع فرهنگی خاتمالانبیا اشاره کرد. اگر میخواهید در این هتل برای مدتی اقامت کنید، بهتر است بدانید که طبقات آن فاقد آسانسور هستند، اما فضای داخلیاش آنقدر جذاب طراحی شده که فراموشنشدنی خواهد بود. اردیبهشت تنها یکی از هتل های اطراف شهرداری رشت میباشد و اقامتگاها و مسافرخانههای فراوانی در محوطه میدان قرار دارد.
هتل کیوان رشت
هتل کیوان رشت، یک هتل یک ستاره با موقعیت مکانی عالی در مرکز شهرداری رشت است. این هتل با امکانات رفاهی مناسب و قیمت مقرونبهصرفه، انتخاب مناسبی برای مسافرانی است که به دنبال اقامتی دلپذیر در قلب میدان شهرداری رشت هستند. هتل کیوان رشت مزایای زیادی دارد که آن را به یکی از هتلهای محبوب رشت تبدیل کرده است.
از جمله مزایا و امکانات هتل کیوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- موقعیت مکانی عالی
- فاصله کم با بازار رشت
- پارکینگ اختصاصی
- امکانات رفاهی مناسب
- قیمت مناسب
مسیرهای دسترسی به میدان شهرداری رشت
شهرداری رشت، زمانی بهعنوان میدان اصلی شهر شناخته میشد و وسایل نقلیه در آن تردد داشتند، اما حالا بهعنوان یک میدان نمادین و دیدنی محسوب میشود. با این حال، میدان شهرداری در مرکز کلانشهر رشت قرار دارد و خیابانهای منتهی به آن تا فواصل حدوداً 100 متری سنگفرش شدهاند.
بهدلیل پیاده راه فرهنگی شهرداری، امکان رسیدن به این میدان با ماشین وجود ندارد و شما باید در یکی از خیابانهای علمالهدی، امام خمینی، سعدی و یا شریعتی توقف کنید. و از ابتدای این خیابانها به سمت میدان شهرداری پیادهروی کنید. برای دسترسی راحتتر روی «میدان شهرداری رشت در نقشه» کلیک کنید.
سفر به رشت و گردش در میدان شهرداری
در این مقاله با زیروبم میدان شهرداری رشت بهخوبی آشنا شدید و حتی اگر تاکنون به آن سفر نکرده باشید، حالا خیلی خوب میدانید که مثلاً هتل اردیبهشت کجاست و چه تاریخچهای دارد. از موزه اداره پست رشت گرفته تا عمارت شهرداری، دکههای خاطرهانگیز، کبابیهای کنار خیابان تا پیادهراه علمالهدی همهوهمه در انتظار ورود شما هستند.
رشت، از معدود شهرهای ایران است که زیست شبانه دارد و میتواند تا دیروقت در خیابانهای خاطرهانگیز آن خوشگذرانی کرد. مخصوصاً در محوطه شهرداری رشت که جایجایِ آن برای خاطرهسازی مناسب هستند. اگر هم یکی از ساکنین خوشبخت شهر بارانهای نقرهای، رشت، محسوب میشوید، پیشنهاد ما را بپذیرید و در اسرع وقت برای بار چندم به این بخش از شهر بروید. در ادامه به برخی از پرسشهای متداول مسافران به رشت پاسخ خواهیم داد.
بهترین زمان برای بازدید از میدان شهرداری چه موقعی است؟
بهترین زمان برای بازدید از میدان شهرداری، فصل بهار و تابستان است. در این فصول، هوا معتدل و دلپذیر است و میتوانید از فضای زیبای میدان نهایت لذت را ببرید. البته میدان شهرداری در تمام فصول سال زیبایی خاص خود را دارد و میتواند مقصدی جذاب برای گردشگران باشد.
بهترین زمان خرید در شهرداری رشت: صبح یا غروب؟
اگر قصد خرید از بازار سنتی رشت را دارید، بهتر است در ساعات اولیه صبح یا بعدازظهر به بازار بروید. در این ساعات، بازار خلوتتر است و میتوانید با آرامش بیشتری خرید کنید.
اما اگر قصد خرید از پاساژها و مراکز خرید اطراف شهرداری را دارید، غروب و شب بهتر است. در این ساعات، بازار شلوغتر است و میتوانید از تنوع بیشتری از کالاها و برندها برخوردار شوید.
ارسال نقد و بررسی