آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان ؛ آدرس و اطلاعات کامل

استان گیلان، لاهیجان، جاده لاهیجان به لنگرود، روستای شیخانبر
مسیریابی آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در نقشه

یکی از جاذبه‌های تاریخی و مکان‌های زیارتی و سیاحتی شهر لاهیجان در استان گیلان، آرامگاه شیخ زاهد گیلانی است. بقعه شیخ زاهد گیلانی مربوط به اواخر سده 9 هجری قمری یعنی دوره تیموری بوده و در محله شیخانبر شهرستان لاهیجان واقع شده است. بقعه شیخ زاهد گیلانی در دل کوه و باغ‌های چای قرار گرفته و گنبد فیروزه‌ای‌رنگ آن از راه دور پیداست. شکل گنبد آرامگاه شیخ زاهد گیلانی منحصربه‌فرد و زیبا بوده و کاشی‌کاری‌های روی گنبد جلوه خاصی به آن بخشیده است.

برای اینکه مرقد شیخ زاهد گیلانی را زیارت کنید باید حدود 50 پله را بالا بروید؛ زیرا آرامگاه بر روی یک تپه قرار دارد و از آن بالا محوطه بسیار زیبا و فراموش‌نشدنی را خواهید دید. اطراف آرامگاه کاملاً سرسبز بوده و عطر چای شما را غرق در حس خوب می‌کند. آرامگاه شیخ زاهد گیلانی یکی از ساده‌ترین و درعین‌حال زیباترین بناهای تاریخی در ایران محسوب می‌شود. برای آشنایی بیشتر با آرامگاه شیخ زاهد گیلانی و همه آنچه نیاز است برای سفر به این منطقه تاریخی بدانید، با دوجینجا همراه باشید.

معرفی آرامگاه شیخ زاهد گیلانی

در بقعه شیخ زاهد گیلانی، شیخ تاج‌الدین ابراهیم، ملقب به شیخ زاهد گیلانی دفن شده است که از عرفا و دروایش بزرگ و از استادان شیخ صفی‌الدین اردبیلی بود. آرامگاه شیخ زاهد گیلانی یکی از مقاصد گردشگری استان گیلان به شمار رفته و در تاریخ 5 دی 1347 به عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بنا در میان جنگل و باغ‌های چای قرار گرفته و یکی از جاهای دیدنی لاهیجان است. مسیر رسیدن به آرامگاه شیخ زاهد گیلانی بسیار جذاب بوده و تقریباً 3 کیلومتر با شهر لاهیجان فاصله دارد.

جوی آب روان در میان پله‌های سنگی، مسیر دسترسی به آرامگاه را بسیار زیبا کرده و حال خوبی به شما می‌دهد که متوجه گذشت زمان نخواهید شد. فضای مقبره بسیار روح‌نواز و سرشار از آرامش است، ازاین‌رو می‌توان ساعت‌ها آن بالا نشست و از دوردست‌ها طبیعت را تماشا کرد و لذت برد. سفر به آرامگاه شیخ زاهد گیلانی بدون شک خاطره‌ای فراموش‌نشدنی را برای شما رقم خواهد زد. ناگفته نماند که درون آرامگاه به‌غیراز بقعه شیخ زاهد دو صوفی دیگر هم دفن شده‌اند که این دو آرامگاه مربوط به شیخ رضی و دختر تیمورلنگ است.

معماری و فضای بقعه شیخ زاهد گیلانی

بنای بقعه دارای دو اتاق مربع و مستطیل شکل در کنار هم است. در سمت شمال، ایوان طویلی با هفت فیلپا قرار دارد. در شرق حرم، ایوانی با شش فیلپا و در حاشیه قسمت جنوبی همین اتاق هم ایوان دیگری با شش فیلپا وجود دارد. بنا دارای گنبد هرمی هشت‌ترک است که شیب تند آن برای عبور سریع آب باران ساخته شده است. کاشی‌کاری آرامگاه با رنگ‌های زرد، آبی، سفید و سیاه و با نقوش سنتی گل‌دار پوشانده تزئین شده است. اطراف گنبد و دیگر نقاط بنا نیز سفالی است.

آرامگاه هیچ کتیبه‌ای ندارد و با کاشی به رنگ سبز پوشیده شده و در ارتفاع 10 الی 15 سانتی‌متری از کف زمین قرار دارد. بنای بقعه هرمی‌شکل بوده و گنبد آن نوک‌تیز است. سقف درونی بقعه دارای گچ‌بری بوده و دیوارهای آن با کاشی‌های رنگی و گل‌دار به شکلی هنرمندانه مزین شده‌اند. لازم به ذکر است که اتاق‌های تو در توی آرامگاه شیخ زاهد گیلانی فضای بسیار دل‌انگیز و نوستالژیکی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

تاریخچه آرامگاه و معرفی شخص شیخ زاهد گیلانی

تاج‌الدین ابراهیم کردی سنجانی، معروف به شیخ زاهد گیلانی، عارف قرن هفتم و هشتم هجری قمری بود. وی در علوم صوفیه رهبر پیروان زمان خود بود. شیخ زاهد گیلانی در سال 615 هجری قمری در سیاهورود گیلان متولد شد. پدر او، روشن امیر بابل بن شیخ بندار کردی سنجانی بود. این خاندان تا هفت‌جد شیخ و شیخ‌زاده بودند و جد هفتم ایشان مریدبن‌الاشیخ نام داشت. روشن امیر از ده بهرالاله، از روستاهای کوهستانی گیلان، همسری برگزید و شیخ زاهد از این مادر به دنیا آمد.

گنبد آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان

شیخ زاهد از کودکی شاگرد جمال‌الدین گیلانی بود و وی عنوان زاهد را در نتیجه خصوصیات اخلاقی او همانند زهد، قناعت و ادب این عالم، به او عطا کرد. شیخ زاهد گیلانی دو همسر و چهار فرزند داشت. همسر اول او دختر جمال‌الدین استادش و همسر دوم او دختر خدمتکارش، اخی سلیمان بود. از او دختری به نام بی‌بی فاطمه داشت که با شیخ صفی الدین اردبیلی ازدواج کرد. شیخ زاهد گیلانی در سال 700 هجری قمری یعنی در سن 85 سالگی درگذشت.

شیخ زاهد را در ابتدا در حوالی سیاهورود دفن کردند، اما بنا به برخی روایات، بعدها به دلیل خوابی که سلطان حیدر دیده بود، وی با معماران و نجارانی که از شهر شروان با کشتی به گیلان منتقل کرده بود، این بنا را ساخت و جسد شیخ را به آنجا منتقل کرد.

آدرس و مسیرهای دسترسی به آرامگاه

بقعه شیخ زاهد گیلانی در روستای شیخانبر لاهیجان و در میان باغ‌های سرسبز چای واقع شده است. برای رفتن به مقبره شیخ زاهد گیلانی باید وارد جاده لاهیجان به سمت لنگرود شوید و بعد از رسیدن به میدان شیخ زاهد که در ابتدای این مسیر قرار دارد، در سمت راست خود گنبد فیروزه‌ای‌رنگ مرقد را مشاهده خواهید کرد.

شرایط بازدید و بهترین زمان بازدید

شما می‌توانید در هر ساعتی از روز از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی دیدن کنید، اما بهترین زمان بازدید پیش از غروب خورشید است. در این بقعه مکانی برای اقامت وجود ندارد؛ بنابراین اگر قصد اقامت دارید، می‌توانید در خانه‌های مردم محلی اقامت کنید یا در هتل‌های شهرستان لاهیجان برای خود و خانواده‌تان اتاق رزرو کنید. توجه داشته باشید که مسیر دسترسی به این بقعه سربالایی است؛ بنابراین باید مراقب باشید.

جاذبه‌های گردشگری اطراف آرامگاه شیخ زاهد

در اطراف آرامگاه شیخ زاهد گیلانی و در شهرستان لاهیجان جاذبه‌های گردشگری دیگری هم وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تالاب سوستان، موزه چای، شهربازی لاهیجان، شیطان کوه و استخر لاهیجان اشاره کرد.

شیخ زاهد گیلانی کیست؟

شیخ تاج‌الدین ابراهیم، ملقب به شیخ زاهد گیلانی، از عرفا و دراویش بزرگ گیلانی بوده و از استادان شیخ صفی‌الدین اردبیلی محسوب می‌شود.

بقعه شیخ زاهد گیلانی کجاست؟

بقعه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان استان گیلان و در روستای شیخانبر قرار دارد.

چگونه به بقعه‌ شیخ زاهد گیلانی برویم؟

روستای شیخانبر در چهارکیلومتری شرق شهرستان لاهیجان واقع شده است. برای دسترسی به آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان باید جاده لنگرود به سمت لاهیجان را در پیش بگیرید. در ابتدای مسیر میدان شیخ زاهد قرار دارد که باید آن را پشت سر بگذارید. پس از حدود 500 متر، در سمت راست جاده، خیابان شیخ زاهد را مشاهده خواهید کرد که مسیر ورودی بقعه شیخ زاهد گیلانی است.

آیا می‌توان اطلاعات بیشتری درباره آرامگاه شیخ زاهد گیلانی به دست آورد؟

بله برای اینکه اطلاعات جامع و کاملی از زندگی شیخ زاهد گیلانی کسب کنید، می‌توانید کتابی که با نام این شیخ توسط سعید نفیسی نوشته شده است را مطالعه کنید.

زادگاه من استانی است پر از جاذبه‌های زیبا و منحصر به فرد گردشگری، پر از کوه و جنگل و دریا، پر از غذاهای رنگارنگ و خوشمزه، استانی با مردمانی خونگرم و مهمان‌نواز، بیایید با هم همراه و هم قدم شویم تا شما را با کوچه و پس کوچه‌های استانم گیلان آشنا کنم.