دریاچه سقالکسار(سدخاکی)؛ پاک‌ترین روستای رشت

استان گیلان، رشت، فلکه رازی، ۱۰ کیلومتری جاده جیرده، بعد از بقعه آقاسید شریف، روستای سقالکسار

ساعت بازدید از صبح تا ۸ شب

مسیریابی دریاچه سقالکسار در نقشه

از مرکز شهر رشت که کمی دور شویم و به محدوده لاکان‌شهر برسیم، با روستایی خاطره‌انگیز روبه‌رو خواهیم شد که سقالکسار نام دارد. اگر همین حالا از یک رشتی یا شخصی که حداقل یک‌بار به این شهر سفر کرده، در مورد جاهای دیدنی رشت سوال کنید، محال ممکن است که نام دریاچه سقالکسار را نشنوید.

سد خاکی سقالکسار، دریاچه نقره‌ای و فضای سرتاسر سبزپوش این روستای دیدنی، از جمله ویژگی‌های برجسته‌ این روستا هستند. دریاچه سقالکسار در هر فصلی زیبایی خاص خودش را دارد و پذیرای گردشگرانی است که می‌خواهند برای چند ساعت از فضای شهری دور شوند.


آدرس دریاچه سقالکسار

این روستا، ترکیبی از فضای روستایی و منطقه شهرنشین است و در ۱۵ کیلومتری جنوب شهر رشت، در انتهای جاده لاکان قرار دارد. فاصله رشت تا سقالکسار حدود ۱۶ دقیقه است و پس از عبور از مرکز شهر (فلکه گاز) وارد فضای روستایی سقالکسار خواهیم شد.

البته اگر از تهران می‌خواهید وارد این روستا شوید، باید از آزادراه تهران کرج و کرج قزوین، به سمت رشت حرکت کنید. بعد از پلیس راه، از روگذر به‌سمت شهرستان فومن تغییر مسیر دهید، پس از چند کیلومتر و بعد از رسیدن به بقعه آقا سید شریف به این روستا برسید.


اطراف سد خاکی سقالکسار چه امکاناتی وجود دارد؟

مهم‌ترین امکاناتی که در این روستای دل‌پذیر وجود دارند، قایق‌سواری، پیاده‌روی جنگلی و کمپ زدن موقت هستند. توجه داشته باشید که به‌دلیل حفظ محیط زیست، نمی‌توان تفریحاتی مثل شنا کردن و ماهیگیری را انجام داد. همچنین، امکان کمپ زدن و اقامت یک یا چندروزه در این روستا وجود ندارد. چرا که شما فقط باید تا ساعت ۸ شب در محوطه آن حضور داشته باشید

اقامتگاه نزدیک دریاچه سقالکسار
اقامتگاه نزدیک دریاچه سقالکسار

قدم زدن در مسیرهای جنگلی و پوشیده با درخت، تماشای دریاچه فراخ و مملو از پرندگان، عکاسی و قایق‌رانی از جمله تفریحات گردشگران و بومیان در این منطقه است. دریاچه سقالکسار به‌دلیل نزدیک بودن به رشت، ترکیبی از محیط شهری و فضای روستایی محسوب می‌شود. مساحت ۱۵ هکتاری و دسترسی آسان به محیط این روستا، مهم‌ترین ویژگی‌های آن محسوب می‌شوند.

جاده‌ای مملو از کافه‌های سنتی

املت رشتی، فضای خانوادگی و خصوصی یا استراحت کردن در یک کلبه سنتی گیلانی؟ همه این چیزهای خواستنی را می‌توان در کافه‌های سنتی مختلفی که در جاده دریاچه سقالکسار قرار دارند، تجربه کرد. در حال حاضر دست‌کم ۴ کافه سنتی در مسیر بقعه آقا سید شریف به سمت محیط این روستا وجود دارند که با یک جست‌وجوی ساده می‌توان آن‌ها را پیدا کرد.

این کافه‌ها برای علاقه‌مندان به دیدنی های رشت و فرهنگ گیلان بسیار هیجان‌انگیز است. چرا که علاوه بر یک پذیرایی فوق‌العاده، می‌توان غذاهای سنتی رشت (مثل باقالا خورشت، میرزاقاسمی و انواع کباب) را هم نوش جان کرد.

جنگل‌های اطراف سد خاکی سقالکسار

دلیل اصلی زیبایی این روستا و به‌چشم آمدن سد خاکی آن، جنگل‌های انبوه و سرسبزی است که در اطراف آن وجود دارند.

درختان جنگلی اطراف سد خاکی و دریاچه، در هر فصل زیبایی خاص خودشان را دارند و متعلق به همین روستا هستند. دریاچه سقالکسار را می‌توان ترکیبی طبیعی از چند عنصر مهم تلقی کرد؛ ترکیب بافت سبز و جنگلی، آب و تپه.

کلبه غرق‌شده در دریاچه سقالکسار

دریاچه سقالکسار حدوداً ۱۵ هکتار است و ارتفاع آن در مقایسه با سطح دریا ۶۴ متر برآورد می‌شود. نکته مهمی که در مورد دریاچه سقالکسار وجود دارد، این است که سطح آب آن در روزهای گرم کاهش پیدا می‌کند و در صورتی که رشت وارد فصل بارش باران‌های نقره‌ای شود، سطح آب بالا می‌آید.

کلبه غرق شده در دریاچه سقالکسار
کلبه غرق شده در دریاچه سقالکسار

به‌عبارت ساده‌تر، میزان ارتفاع سطح دریاچه سقالکسار به میزان بارندگی رشت بستگی دارد. یکی از جاذبه‌های سقالکسار، کلبه وسط دریاچه آن است که زمان زیادی از متروکه بودن آن می‌گذرد. این کلبه در باور بعضی از بومی‌ها دستخوش خرافات و داستان‌هاست، اما واقعیت این است که سطح آب دریاچه باعث متروکه شدن آن شده.


چرا سقالکسار به روستای پاک مشهور است؟

این دریاچه به پاکیزه‌ترین و دست‌نخورده‌ترین زیستگاه طبیعی ایران هم مشهور است. بومیان این روستا رفتاری صمیمانه و گرم دارند و معتقدند، این دهکده نه به آن‌ها و نه به هیچ‌کس دیگری متعلق نیست. روستائیان بر این باورند که سقالکسار به مادر طبیعت یعنی زمین تعلق دارد. همه مردم باید در حفظ محیط بکر این منطقه کوشا باشند و آن را همان‌طور که بوده، حفظ کنند.

اعتقاد بومیان پاک‌ترین روستای ایران، شبیه به باور زرتشتیان است. همان‌طور که زرتشتیان به کردار، گفتار و افکار نیک باور دارند، ساکنین این روستا هم محیط سالم را شرط اصلی ذهن، روح و قلب سالم می‌دانند.


بهترین فصل برای بازدید از دریاچه سقالکسار

اقامتگاه نزدیک دریاچه سقالکسار
اقامتگاه نزدیک دریاچه سقالکسار

دریاچه و محیط سقالکسار رشت در تمام ماه‌های سال زیباست و هر فصلی، جاذبه‌های خاص خودش را دارد. در فصل بهار، با درختان سبز مشرف به دریاچه، گل‌های زیبا و عطر مزراع برنج (اصطلاحاً بِجار) طلسم خواهید شد. مناظر این روستا در پاییز، مملو از برگ‌های آتشین ریخته‌شده در اطراف دریاچه است و دریاچه یخ‌زده و برفی آن در زمستان، نظیر ندارد.

فراموش نکنید که برای ورود به این روستا باید مبلغی اندک را به‌عنوان ورودی بپردازید. مبلغی که به‌عنوان ورودی دریافت می‌شود، معمولاً از ۳ تا ۵۰۰۰ تومان است و برای توسعه و نگهداری فضای این بهشت گم‌شده، خرج خواهد شد.


4 تا از دیدنی‌ترین مکان‌های نزدیک دریاچه سقالکسار

جاذبه‌های دیدنی بسیاری در مسیر این روستا و برای اقامت در سقالکسار قرار دارند که بعضی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • تالاب اژدراک
  • آبشار کوهستانی دودوزن
  • مناطق جنگلی گشت رودخان (با فاصله تقریباً زیاد و در نزدیکی فومن)
  • چشمه آب شور دهستان لاکان

نگاهی به تاریخچه: چرا به این روستا سقالکسار می‌گویند؟

نام دریاچه سقالکسار، برگرفته از ۳ بخش سقا (به‌معنای آب‌دهنده)، لک (پرنده لک‌لک) و سار (نام پرنده) است. این روستا در گذشته، میعادگاه پرندگانی بوده که برای نوشیدن آب می‌آمدند و پس از سیراب شدن مجدداً به مسیرشان ادامه می‌دهند. پیش از این، سد خاکی سقالکسار وجود نداشت و پرندگان وارد چشمه این روستا می‌شدند و آب می‌نوشیدند.

پروژه کنونی سقالکسار رشت، در سال ۱۳۹۰ کلید خورد و باعث شد که علاوه بر ایجاد سد خاکی، تلاش‌هایی برای پاکسازی محیط این روستا هم انجام شود. نکته جالب در مورد سقالکسار رشت این است که در حین ورود به این روستا، یک کیسه زباله به شما داده می‌شود. اگر در هنگام برگشت، کیسه زباله پرشده را به نگهابان تحویل دهید، نصف هزینه ورودی به شما بازپرداخت می‌شود. همین مسئله مردم را تشویق کرده است، که علاوه بر پاکسازی این منطقه، آن را با زباله آلوده نکنند.

با من در دوجینجا همراه بشید تا به قلب کافه‌ها، رستوران‌ها، معابر، پیاده‌راه فرهنگی، موزه‌ها و مکان‌هایی در رشت زیبا بریم که مطمئناً از دیدنشون شگفت‌زده می‌شید!