مسجد صفی رشت کجاست ؛ آدرس و تصاویر

گیلان، رشت، بازار بزرگ رشت، پشت بازار زرگرها
مسیریابی مسجد صفی رشت در نقشه

به انتهای بازار بزرگ رشت که می‌رسید، با مسجدی روبه‌رو می‌شوید که تاریخ احداث آن به دوره کریم‌خان زند می‌رسد. مسجد صفی رشت با وجود اینکه در طول دوره‌های مختلف بارها تخریب و مرمت شده است، باز هم می‌توان جلوه‌هایی از هنر معماری اسلامی و البته ایرانی را در طراحی سقف، رنگ کاشی‌ها و فضای داخلی آن مشاهده کرد. بسیاری از بازاری‌ها و قدیمی‌های رشت از این بنای تاریخی به‌عنوان یکی از پایگاه‌های مهم مبارزات انقلابی در سال 1357 یاد می‌کنند. . از نظر ما در دوجینجا، مسجد جامع رشت یکی از چند مسجد تاریخی و قدیمی سطح شهر است که بازدید از آن به‌عنوان یک محل گردشگری، گزینه مناسبی محسوب می‌شود.

آدرس مسجد صفی رشت

مسجد صفی شهر رشت، دقیقاً در قسمت انتهایی محله بازار و پشت بازار زرگرها قرار دارد. البته، مسیر دسترسی به این مسجد تاریخی از سمت خیابان شریعتی راحت‌تر است. با توجه به ازدحام جمعیت (مخصوصاً در ساعات شلوغ بازار، حوالی 17 عصر تا 22 شب)، پیشنهاد می‌شود که به‌جای عبور از مسیر داخلی بازار، از خیابان شریعتی، دقیقاً از مسیر تابلویی که شما را به سمت مسجد هدایت می‌کند، به این بنای تاریخی بروید. برای مسیریابی راحت‌تر، می‌توانید از لینک مسیریاب مسجد صفی رشت در نقشه استفاده کنید.

مروری بر تاریخچه مسجد صفی در رشت

نام مسجد صفی، بارهاوبارها در متن سفرنامه بسیاری از گردشگران خارجی از جمله ساموئل گاتلیب گملین که در سال 1771 میلادی (حوالی سال 1149 شمسی و بیش از 250 سال پیش) به رشت آمد، دیده می‌شود.ریشه تاریخی این مسجد در اصل به دوره زندیه مربوط می‌شود و با توجه به اهمیت مذهبی و تاریخی آن، در دوره قاجاریه مورد ترمیم و بازسازی قرار گرفته است. جانمایی این مسجد در قدیمی‌ترین نقشه شهر رشت که مربوط به دوره ناصرالدین‌شاه قاجار در سال 1249 شمسی کشیده است، نشان‌دهنده توجه شاهان قاجار به مسجد جامع است.

مسجد صفی رشت چندین بار از جمله در سال‌های 1277 قمری مورد بازسازی قرار کرفت و چندین نفر از تجار رشت در همان سال‌ها ساختمان مسجد را خراب کردند و آن را دوباره ساختند. حدود 50 سال پیش و در جریان اتفاقات جنبش جنگل، مسجد صفی دچار آتش‌سوزی شد و تا حدود زیادی از بین رفت. بعدها با دستور آیت‌الله ضیابری و همراهی چند نفر از بازاری‌های رشت، تجدید بنا شد و حالا با شکل امروزی در بازار رشت قرار دارد.

نگاهی به معماری مسجد صفی

تصویری قدیمی از مسجد صفی در دوربین آنتوان سوروگین (عکاس روسی و ارمنی‌تبار که در دوره قاجار و پهلوی زندگی می‌کرد)، ثبت شده که نشان‌دهنده معماری آن در سال 1320 است. البته، این معماری مربوط به بازسازی ساختمان مسجد است و در مورد معماری قبل از دوران بازسازی، هیچ اطلاعاتی در دست نیست.

با همه این اوصاف، معماری امروزی مسجد صفی با توجه به نقش‌ونگارهای اسلامی، محراب تزیین‌شده با کاشی‌های نقاشی‌شده، درب ورودی منقش به کاشی‌های آبی و گنبد و گلدسته شکل گرفته است.

دلیل اهمیت مسجد صفی

اگر جنبه تاریخی و قدمت چندصدساله مسجد صفی را کنار بگذاریم، مهم‌ترین اهمیت این مسجد در بین بازاری‌های رشت، موقعیت آن در دوره انقلاب سال 57 بود. به گفته بسیاری از انقلابی‌ها و افرادی که حالا سن‌وسالی ازشان گذشته است، مسجد صفی در کنار مسجد گلشن به‌عنوان پایگاه فعالیت‌های انقلابی رشت محسوب می‌شد.

مسجد صفی در حال حاضر

در حال حاضر مسجد صفی بازار رشت، محلی برای استراحت موقت، برگزاری نماز کسبه بازار و بنایی تاریخی برای علاقه‌مندان به تاریخ است. همچنین، این مسجد از امکاناتی مثل سرویس بهداشتی برخوردار است که عموم مردم هم می‌توانند از آن استفاده کنند. برای آشنایی بیشتر با جاهای دیدنی رشت، مخصوصاً مکان‌هایی که در بازار بزرگ قرار دارند، مطالب دیگر را در وب‌سایت دوجینجا مطالعه کنید.

با من در دوجینجا همراه بشید تا به قلب کافه‌ها، رستوران‌ها، معابر، پیاده‌راه فرهنگی، موزه‌ها و مکان‌هایی در رشت زیبا بریم که مطمئناً از دیدنشون شگفت‌زده می‌شید!