بازار بزرگ رشت، با مساحتی بالغ بر 24 هکتار، بزرگترین بازار بیسقف ایران است. این بازار تاریخی در مرکز شهر رشت واقع شده است و یکی از محبوبترین جاهای دیدنی رشت محسوب میشود. بازار شهرداری رشت، ترکیبی بینظیر از رنگها، طعمها، محصولات و صنایع دستی خلاقانه است که شبیه به آن را فقط در شهر رشت میتوان مشاهده کرد. از عطر دلانگیز سبزیها و میوههای تروتازه، تا راسته طلافروشها و ماهیفروشها همهوهمه جزو بازار رشت محسوب میشوند. با دوجینجا همراه شوید تا به قلب بازار بزرگ رشت سفر کنیم.
بازار بزرگ رشت کجاست ؟
بازار شهرداری رشت، همانطور که از نامش پیداست، در مجاورت میدان شهرداری رشت (میدان شهدای سرپل ذهاب) قرار دارد و در محدوده مرکزی این کلانشهر در دسترس است.
بومیهای شهرستان رشت، معمولاً از مسیر میدان مصلی (توشیبا)، میدان فرهنگ و خیابان امام خمینی به بازار میروند. البته، بازار رشت به محلههای چهلتن، آفخرا، بحرالعلوم، باقرآباد، روبارتان، صیقلان، خمیران زاهدان، ساغریسازان، سبزه میدان و خیابان سعدی هم نزدیک است. اگر بهدنبال بهترین مسیر برای وارد شدن به بازار بزرگ رشت هستید، باید همان مسیر خیابان امام حمینی به بازار را دنبال کنید.
مکانهای خاص داخل بازار بزرگ رشت
بازار رشت، از جاهای دیدنی بسیاری تشکیل شده که اکثر آنها را غذاخوریهای قدیمی شامل میشوند. برای مثال، غذاخوری مامان جون از جمله رستورانهایی است که میتوان طعم یک پلوکباب رشتی خوشمزه را در آن چشید. همچنین، کافههای مردانه (اصطلاحاً قلیانسرا) هم در این بازار وجود دارند که معمولاً در حاشیه بازار قرار گرفتهاند.
پاساژ پلهبرقی هم از جمله مکانهای خاص بازار بزرگ رشت محسوب میشود که بهتنهایی یک مارکت مخصوص فروش پوشاک در گیلان بهشمار میرود. همینکه از پاساژ پلهبرقی دور شویم، کمی آنطرفتر و در راسته طلافروشان، به مسجد جامع بازار رشت میرسیم؛ مسجدی که معماری آن به دوران صفویه بر میگردد. در انتهای راسته طلافروشان و پس از مسجد جامع میتوان مسیر خود را برای رسیدن به راسته مسگران (منتهی به صیقلان و خیابان مطهری) و یا خیابان امام انتخاب کرد.
کافهها و غذاخوریهای داخل بازار رشت
بازار رشت، از آن بازارهای عجیب و همهچیزتمام ایران است که در آن هرگز خسته و گرسنه نمیشوید! خبر خوب برای علاقهمندان به کافه و غذاخوری با چیدمان مینیمال، امکان دسترسی به چندین کافه و غذاخوری معروف بازار است. یکی از کافههای محبوب بازار شهر رشت که در اینستاگرام هم خیلی وایرال شده، کافه شاباجی است. کافه شاباجی از شنبه تا پنجشنبه از ساعت 8 صبح تا 9 شب و جمعهها از 8 صبح تا 12 ظهر فعالیت میکند.
همچنین، علاوه بر این کافه میتوان به این غذاخوریها هم که در قلب بازار بزرگ قرار دارند، اشاره کرد:
- غذاخوری مادر جون
- غذاخوری ملت
- کافه پیله بازار
هیجان خرید در بازار رشت
بازار محلی، یکی از هیجانانگیزترین جاهای دیدنی رشت است که عاشقان غذا را بهسوی خود میکشاند. کلانشهر رشت، در سالهای اخیر از سوی سازمان یونیسف بهعنوان شهر خلاق خوراک در جهان معرفی شد. شاید همین موضوع باعث ترکیب جادویی رنگها، مزهها و آوازها در بازار بزرگ رشت است.
به هر گوشهای از بازار بزرگ رشت که نگاه کنید، فروشگاهها و غرفههایی را میبینید که محصولات ارگانیک (اعم از سبزجیات، میوهها، زیتون، ماهی، لبنیات و غیره) را برای فروش ارائه میدهند.
چه چیزهایی را میتوان در بازار بزرگ رشت خرید؟
عمده چیزهایی که میتوان در بازار بزرگ رشت خریداری کرد، غذاهای دریایی، ماهی تازه، شیرینیها محلی، غذاهای سنتی، انواع مرغ و ماکیان زنده و غیره است. از آنجایی که رشت در نزدیکی سواحل خزر قرار دارد، آبوهوای بینظیری سرتاسر شهر را احاطه کرده، که به همین دلیل امکان کشت و برداشت محصولات ارگانیک و طبیعی را برای همه فراهم کرده است.
حالهوای بازار شهرداری رشت
با ورود به دهانه بازار رشت، با صدای آواز فروشندگان خوشذوق و خلاق روبهرو میشوید. آواز خوانی و ترانه سرائیدن برای تبلیغ و فروش محصولات، از جمله نکات جالب بازار بزرگ رشت است که نظیر آن را در کمتر شهر ایران میتوان دید. حالوهوای بازار شهرداری رشت، با بوی محصولات طبیعی، رنگهای تازه و زنده و همچنین مردمی که نگاهشان دائماً به سبد فروشندگان است، عجین شده.
آشنایی با بخشهای مختلف بازار بزرگ رشت
بازار همیشه شلوغ و سرزنده رشت به بخشهای مختلفی تقسیم میشود و بههمین دلیل، تنوع بسیاری دارد. در ادامه به بخشهای مهم بازار بزرگ رشت اشاره میکنیم تا قبل از ورود به بازار، یک نقشه کلی از غرفهها و اصطلاحاً «راستهها»یی که مواد غذایی، پوشاک و طلا میفروشند داشته باشید.
۱. بازار ماهی رشت
حتماً با ویدئوی معروفی که صادق بوقی عزیز در آن مشغول خواندن «ایتا روز تنگ غروب آسمان، بزمِ تی خال گوشه با تیرکمان» را شنیدهاید. همان که «آو آو آو آو» گفتنش این روزها ورد زبان همه شده است. این ویدئو در قسمت ماهی فروشان بازار رشت فیلمبرداری شده و بهدلیل استقبال زیاد مشتریان ماهی، همیشه شلوغتر از بخشهای دیگر بازار است.
این بخش از بازار بزرگ رشت بهدلیل سابقه طولانیمدت، محل رفتوآمد بازاریهای قدیمی رشت و گیلان است. از مهمترین ویژگیهای بازار ماهی فروشان میتوان به ماهیان تازه و آوازخوانی ماهیفروشان برای جلب مشتریان بیشتر اشاره کرد که به زیبایی بازار رشت اضافه کردهاند.
۲. راسته میوهفروشان بازار رشت
راسته میوهفروشها که بعد از راسته ماهیفروشان، بخش مهمی از بازار رشت را شامل میشود، دقیقاً در کنار بازار ماهیفروشها قرار دارد. بخش میوهفروشی بازار بزرگ رشت، از ورودی بازار (ابتدای پیادهراه فرهنگی شهرداری و دقیقاً روبهروی خیابان آفخرا) شروع و به قسمت انتهایی بازار (اصطلاحاً پشتِ میدان) ختم میشود.
این بخش از بازار بهدلیل آوازهایی که میوهفروشها برای بازارگرمی میخوانند، همیشه زنده و شاداب است؛ دقیقاً مثل میوههای تروتازهای که به مشتریان عرضه میکند.
۳. راسته طلافروشان بازار رشت
بازار طلا فروشی شهرداری رشت که اصطلاحاً با عنوان بازار جامع طلافروشان هم شناخته میشود، بخش مهمی از بازار بزرگ رشت را تشکیل میدهد. این بازار قدیمی، شامل چندین غرفه مختلف از طلافروشیهای معتبر رشت است که در نهایت به بازار بزرگ طلا در خیابان شریعتی ختم میشود. مرکز خرید طلا و جواهر پردیس رشت، در ابتدای خیابان شریعتی و در بخش بیرونی بازار بزرگ رشت واقع شده است. اما، راسته طلافروشان دقیقاً در بازار رشت قرار دارد و این 2 را نباید با هم اشتباه گرفت. از جمله طلافروشیهای راسته طلافروشها میتوان به این غرفهها اشاره کرد:
- جواهری عباسی
- جواهری رز طلایی
- پاساژ طلا و جواهر پردیس
- طلا فروشی نبی زاده
- جواهرفروشی تاج گالری
- طلافروشی عزیزی
- جواهری حقگو
- جواهری گلدیس
۴. کاروانسراها و طاقیهای بازار رشت
در مساحت 24 هکتاری بازار رشت، مجموعاً 14 کاروانسرا وجود دارند که از طریق راستههای مختلف بههمدیگر وصل میشوند. قدمت تاریخی این 14 کاروانسرا به دورههای قاجاریه و پهلوی مربوط میشود. متصل شدن طاقیها و کاروانسراهای مختلف بازار بزرگ رشت باعث شده است که عبور و مرور در راستههای مختلف با کمی چالش و مشکل روبهرو باشد. چرا که عرض راههای اتصالی طاقیها و کاروانسراها آنقدر باریک است که جوابگوی رفتوآمد حجم زیاد مشتریان بازار رشت نیست.
۵. مسجد جامع رشت: یادگاری از بازاریهای دوره صفوی
مسجد جامع، یکی از قدیمیترین بناهای مذهبی شهر رشت است که دقیقاً در قلب بازار بزرگ قرار دارد. این مسجد در طول سالها آنقدر تغییر کرد که حالا به شکل امروزی خود درآمده و در واقع یادگاری از تجار و بازارگانهای دوره صفوی است.
این مسجد از لحاظ دسترسی، به مراکز مهمی مثل فروشگاه لوازم خانگی رازقی، لوازم کامپیوتری لینوکس و شرکت فنیمهندسی اتحاد سازندگان گیل پرتو قرار دارد. مسجد جامع و انتهای راسته طلافروشان، به مسیری ختم میشوند که میتوان از آن طریق به راسته مسگران و بخش دیگری از بازار بزرگ رشت رفت.
۶. پاساژ پلهبرقی رشت
پاساژ پلهبرقی، یکی از معروفترین پاساژهای خرید پوشاک با برندهای اورجینال و مُد روز است که شامل کیف، کفش، لوازم آرایشی و بهداشتی و پوشاک زنانه، مردانه و بچگانه هم میشود. این پاساژ دقیقاً در خیابان شیک و مابین بازار ماهیفروشها و بازار مهران قرار دارد.
ساعت کاری پاساژ پلهبرقی بازار بزرگ رشت از شنبه تا جمعه هر هفته و از ساعت 9 صبح تا 23 شب است. پلهبرقی، تقریباً تعطیلی ندارد و در همه روزهای تعطیل رسمی هم میتوان برای خرید کردن به آن سر زد.
۷. مسجد کاسهفروشان و راسته خرازهای بازار رشت
مسجد کاسه فروشان بازار بزرگ رشت، یکی دیگر از بناهای مذهبی و قدیمی این شهر است که در نزدیکی مراکز مهمی مثل سبزهمیدان، هتل اردیبهشت، بیمارستان امیرالمؤمنین و میدان شهرداری قرار دارد. همچنین، ایستگاه اتوبوس گلسار هم نزدیکترین ایستگاه وسایل حملونقل شهری است که در نزدیکی این مسجد وجود دارد. این مسجد، در راسته بازار خرازهای رشت قرار دارد و دوره ساخت آن به دوره تاریخی قاجار مربوط میشود.
از جمله مکانهای مذهبی این مسجد میتوان به مقبره سید مهدی رودباری، سنگ مرمر مزین به ذکر اسلاف و آرامگاه آیتالله ضیابری اشاره کرد.
ساعت کاری بازار رشت
بازار رنگارنگ و زیبای رشت، معمولاً در طول هفته مشغول فعالیت است و در ساعات انتهایی شب آرامآرام خاموش میشود تا صبح روز بعد با انرژی بیشتری به فعالیتش ادامه دهد. از آنجایی که شهر رشت، شهر شبزندهدارها و زیست شبانه است، فعالیت بازار رشت، همیشه تا پاسی از شب ادامه دارد.
با این اوصاف، برای اینکه برنامهریزی بهتری برای خرید از بازار بزرگ رشت داشته باشید، به روزها و ساعات فعالیت این بازار نگاهی بیندازید:
- ساعت شروع فعالیت هر روز: 7:30 تا 8 صبح
- روزهای فعالیت: از شنبه تا جمعه (هر روز هفته) از 7:30 تا 22
- آخرین قسمت بازار که بسته میشود: بازار ماهیفروشان و لباسفروشیهای بیرون از پاساژ
- اولین قسمت بازار که بسته میشود: راسته زرگران، راسته کتابفروشان، پاساژ پلهبرقی، پاساژهای فروش لباس، کیف و کفش، فروشگاههای مواد غذایی
بازار رشت تعطیلی ندارد!
در پاسخ به سؤال «بازار رشت چه روزهایی بسته است؟» باید بگوییم که هیچ روزی! نکته جالب در مورد بازار بزرگ رشت، تعطیل نبودن آن حتی در روزهای تعطیل، تعطیل رسمی، مناسبتها و راهپیماییهای طول سال است. همین ویژگی منحصربهفرد باعث شده است که هر وقت اراده کنید، بتوانید به بخشهای مختلف این بازار بروید و از خرید کردن لذت ببرید.
جاهای دیدنی اطراف بازار بزرگ رشت
نکته مهمی که در مورد بازار شهرداری رشت وجود دارد، این است که دارای محدوده طرح ترافیک است و تمامی امکان نزدیک به آن را تقریباً باید با پای پیاده طی کرد.
اماکن مهمی که در محدوده بازار بزرگ رشت وجود دارند، شامل پاساژ گوهر، کتابخانه امیرالمومنین، بازار رضا، پاساژ خزر، پاساژ سالار، ساختمان شهرداری رشت، اداره پست، پاساژ آرسن، مرکز خرید طلا پردیس، مرکز خرید باران، مرکز خرید نجم و پاساژ قدیری هستند.
هتلها و مهمانسراهای نزدیک به بازار
خبر خوب برای گردشگران و علاقهمندان به رشت، این است که مهانسراهای مختلفی هم در محدوده بازار شهرداری قرار دارند. البته هیچ اقامتگاهی در داخل بازار رشت وجود ندارد، اما میتوان در امتداد خیابان امام و روبهروی دهانه بازار بهسراغ مکانهایی همچون مهمانپذیر فارس، مهمانپذیر کناره و هتل اردیبهشت (واقع در مجاورت ساختمان شهرداری رشت) رفت. اگر به رشت سفر کردهاید و قصد دارید در نزدیکی بازار اقامت کنید، حتما مطلب معرفی هتل های شهرداری رشت را بخوانید.
کافه زیباسرا
کافه زیباسرا، یکی از جذابترین مکانهای نزدیک به بازار رشت است که در بین رشتیها به مادربزرگ کافههای رشت معروف شده. همین که چند قدم از پیادهراه فرهنگی رشت به سمت میدان شهرداری جل بروید، میتوانید تابلوی قدیمی «زیباسرا» که روی ورودی این کاروانسرای قدیمی نصب شده است را ببینید.
پیشنهاد ما برای ورود به این کافه، سفارش دادن یک املت خوشمزه و نوشیدن یک استکان چای تازهدمِ کهنهجوش است!
- آدرس: خیابان امام خمینی، نرسیده به دهنه بازار بزرگ رشت، کافه زیباسرا
- ساعات کاری: همهروزه از 6 صبح تا 21 شب
پیادهراه فرهنگی شهرداری رشت
پیادهراه فرهنگی رشت، قبل از سال 1393 یکی از خیابانهای شلوغ بود که سبزه میدان، خیابان شریعتی، خیابان امام خمینی و خیابان سعدی را به میدان شهرداری رشت متصل میکرد. در حال حاضر با سنگفرش شدن این خیابانها امکان تردد ماشینی در آنها وجود ندارد و شما میتوانید در مسیر آن قدم بزنید و از جاذبههای میدان شهرداری بذت ببرید. این جاذیه گردشکری نزدیک به بازار بزرگ رشت شامل این مراکز مهم میشود:
- سینماهای سپیدرود و میرزا کوچکخان
- کتابخانه ملی رشت
- اداره قدیمی پست رشت
- مجتمع خاتمالانبیا
- عمارت شهرداری رشت
- هتل اردیبهشت
- هتل ایران
- بازار بزرگ رشت
میدان شهرداری رشت
میدان شهرداری، قلب جاذبههای گردشگری رشت و یکی از مهمترین علل شکلگیری بازار بزرگ محسوب میشود. میدان شهرداری که شامل یک عمارت با الگوبرداری از معماری سنپترزبورگ میشود، در مجموع به 4 نقطه مهم ختم شده است؛ سبزهمیدان، خیابان شریعی، خیابان امام و خیابان سعدی. گردش در میدان شهرداری در شب و روز، حالوهوای خاص خودش را دارد.
شما میتوانید در طول روز و در ساعات اداری، برای بازدید از اداره پست، مرکز صنایع دستی، مجتمع فرهنگی خاتمالانبیا، کتابخانه ملی و غیره به میدان شهرداری رشت بروید. همچنین میتوانید تا قبل از ساعت 9 شب و یک خرید اساسی در بازار بزرگ رشت، به سینماها، غذاخوریها، دکهها و غذاخوریهای کنار خیابان در محوطه شهرداری بروید و یک خاطره فراموشنشدنی برای خود رقم بزنید.
لذت عکاسی در بازار بزرگ رشت
از آنجایی که جایجایِ بازار رشت را مکانها و سازههای قدیمی و جذاب تشکیل دادهاند، عکاسی کردن در این محیط لذت خاص خودش را دارد. علاقهمندان به عکاسی در بازار رشت میتوانند بدون هیچ محدودیت و یا مجوزی در کنار هر صحنهای با آن ارتباط برقرار میکنند، بایستند و عکس بگیرند. خواه در کنار پیرمرد خندهرویی که کنار سبدهای میوه، نشسته است و خواه در امتداد غرفههای پُر از سبزجیات محلی که شناسنامه این بازار محسوب میشوند.
تاریخچه و معماری بازار رشت
به سالهای 880 تا 1114 خورشیدی میرویم؛ به دوره صفویه و زمان شروع شکلگیری بازار بزرگ رشت. بازار شهرداری رشت در ابتدا توسط افرادی که در مورد هویتشان اطلاعات خاص در دست نیست، بنا شد.
حدود 14 کاروانسرا با عناوین: محتشم، چینیچیان، ملک و غیره در این بازار وجود داشتند که مربوط به دوره قاجار و سطلنت پهلوی بودهاند. در حال حاضر، اثری بهجز خرابهها از کاروانسراهای قدیمی باقی نمانده است و اکثر آنها به مغازههای امروزی تبدیل شدهاند.
بازار بزرگ رشت و وقایع تلخ تاریخی
بازار بزرگ شهرداری رشت، بهدلیل ساختمانهای قدیمی و چوبی و همچنین کمبود تجهیزات اطفای حریق، بارها طعمه شعلههای آتش شده است. آخرین آتشسوزی در این بازار در سال 1393 رخ داد و آسیبهای جبرانناپذیری را به بافت این مکان تاریخی وارد کرد.
در طول تاریخ بازار رشت، 2 آتشسوزی وحشتناک دیگر هم اتفاق افتاده که اولین آن مربوط به لشگرکشی کریم خان زند و غارت این بازار قدیمی است. البته، این غارتها و آتشسوزیها بههمینجا ختم نشد و آغا محمدخان قاجار برای دومینبار به بازار بزرگ رشت حمله و آن را ویران کرد.
فلسفه بیسقف بودن بازار رشت
یکی از حقایق خیلی جالب در مورد بازار شهرداری رشت، بیسقف بودن آن است. شاید این سول برایتان مطرح شود، رشت که شهر بارانهای نقرهای است، چرا باید در چنین شرایط آبوهوایی، یک بازار بیسقف وجود داشته باشد؟
تئوری بازار بدون سقف در رشت، بهترین راهکار برای جذب نور خورشید بهاندازه کافی است تا کمبود ویتامین D در بین مردم احساس نشود. همچنین، نباید از زیبایی و جذابی بازار بزرگ رشت در هنگام بارندگی بههمین راحتیها گذشت و ایده بازار بدون سقف را باید هوشمندانه و ظریف تلقی کرد. در ادامه به برخی از سوالات متداول کاربران دربارهی بازار رشت پاسخ دادهایم.
سوالات متداول
بازار رشت در مجاورت محوطه شهرداری و در مسیر پیادهراه فرهنگی خیابان امام خمینی قرار دارد.
برای ورود به راستهی ماهی فروشان باید از خیابان امام خمینی وارد بازار رشت بشوید.
برای صبحانه میتوانید به کافه شاباجی و برای ناهار به رستوران مادرجون بروید.
بازار طلافروشی در یکی از راستههای بازار شهرداری رشت واقع شده است.
کسبه بازار رشت از ساعت ۷.۳۰ شروع بهکار میکنند و تا پاسی از شب فعالیت دارند.
بازار رشت همیشه پر از حس زندگی و شادیه. خرید کردن توی بازار رشت برای من حکم تفریح رو داره
ما هم همچین حسی رو همیشه نسبت به بازار رشت داریم.
خیلی کامل تمام جنبه های بازار بزرگ رشت رو معرفی کردید😍 ممنون
باعث افتخاره که این محتوا براتون مفید بوده