در این 4 مکان جذاب، چهارشنبه سوری در رشت را بترکانید!

چند قدم کوتاه مانده به بهار سال 1403 و شهر رشت، آخرین چهارشنبه سال را در شب 22 اسفند 1402 جشن می‌گیرد. اگر چند روزی است که برای گردش و مسافرت وارد شهر باران‌های نقره‌ای شده‌اید، احتمالاً با بساط ترقه‌فروش‎ها در پیاده‌راه فرهنگی شهرداری رشت آشنا هستید. نکته جالب اینجاست که چهارشنبه سوری در رشت هرساله رنگ‌وبوی خاص خودش را دارد و هرگز از تب‌وتاب نمی‌افتد.

خبر خوب برای شما گردشگران و مسافران عزیز این است که شب چهارشنبه سوری  را می‌توانید در بعضی از نقاط شهر رشت با خاطرات فراموش‌نشدنی سپری کنید. از میدان بزرگ شهرداری که مردم خون‌گرم رشت دورتادور آن می‌ایستند و چهارشنبه آخر سال را جشن می‌گیرند گرفته تا خیابان‌های گلسار و سبزه میدان، همگی برای استقبال از شما آغوش باز کرده‌اند. در ادامه این مطلب از دوجینجا با 4 مکان جذاب که در چهارشنبه سوری، حال‌وهوای دیگری دارند، آشنا خواهید شد. البته، قبل از آن بهتر است مراقبت سلامتی‌تان باشید و حتی‌الامکان از ترقه و وسایل انفجاری غیرمجاز خودداری کنید.

چاووشی خوانی، سنت دیرینه گیلک‌ها در چهارشنبه آخر سال

چاووشی خوانی، یکی از آیین‌ها و رسوم ایرانی است که در بین گیلک‌ها هم رواج خاصی دارد. از این آیین سنتی معمولاً برای بدرقه، در حین سفر یا برای استقبال از روزها خاص سال استفاده می‌شود. البته، این مراسم سنتی حالا شکل‌ورنگ دیگری به‌خود گرفته است و کم‌تر گیلانی اصیلی چنین رسمی را به‌جا می‌آورد، با این حال ما گیلانی‌ها همیشه از پدربزرگ‌هایمان اینطور شنیده‌ایم که در شب چهارشنبه سوری، باید با آواز خواندن به سراغ همسایه‌ها رفت و از آن‌ها «دست‌خوشی» گرفت، واژه «دست‌خوشی» به چیزهایی مثل تخم‌مرغ، خوردنی، آب‌نبات‌قیچی و سایر خوراکی‌هایی گفته می‌شود که صاحب‌خانه به آوازخوان می‌دهد.

سنت جارو کردن در چهارشنبه سوری

یکی دیگر از آیین‌های جالبی که هنوز هم در بین خانم‌های گیلانی رایج است، سنت جاروزنی یا جارو کردن ایوان و حیاط خانه محسوب می‌شود. خانم‌های گیلانی، صبح چهارشنبه آخر سال هر سال، همراه با جارو کردن محیط خانه، کلمات منفی هم به‌زبان می‌آورند تا با انرژی منفی زندگی را با آشغال‌ها جارو کنند.

پریدن از آتیش کلش در رسوم چهارشنبه سوری گیلانی

این رسم، خیلی منحصربه‌فرد و جالب است. گیلک‌ها با این آیین، چیزهای بد زندگی‌شان را به زبان می‎آورند و آن‌ها را جزئی از خاکروبه‌ها محسوب می‌کنند که از خانه بیرون خواهند رفت. پس از مراسم جارو زدن، بدون اینکه جارو را به زمین بزنند، کلمات مثبت به زبان می‌آورند تا خوبی‌ها را در آستانه شروع سال جدید به خانه بیاورند.

آتش زدن «کُلُش» و استقبال از سال جدید

رسم آتش‌افروزی که آیین باستانی همه ما ایرانیان اصیل است، در آداب‌ورسوم مردم گیلان هم دیده می‌شود. در بعضی از مناطق گیلان به‌جای آتش زدن چوب و کاغذ، از ساقه‌های برنج که اصطلاحاً «کُلُش» نامیده می‌شوند، برای آتش‌افروزی استفاده می‌کنند.

این رسم جالب برای جشن گرفتن چهارشنبه سوری در رشت هم استفاده می‌شود و تقریباً همه رشتی‌ها با کلش آشنایی دارند. عناصر سنتی چهارشنبه سوری در رشت، همگی یک هدف مشخص دارند و آن هم بیرون کردن بدی‌ها و دعوت از خوبی‌ها به خانه است.

خرید در شب چهارشنبه سوری

شاید کمی خطرناک به‌نظر برسد، اما چهارشنبه سوری در رشت یکی از بهترین زمان‌ها برای خرید شب عید محسوب می‌شود. اول از همه، جالب است بدانید که چهارشنبه سوری در رشت مثل بعضی از شهرهای ایران خیلی خطرناک نیست و جوان‌ها سعی می‌کنند در محیطی مشخص و دور از معابر اصلی به آتش‌بازی مشغول شوند. به‌همین دلیل است که در این شب می‌توان با خیال راحت در بازار بزرگ رشت خرید کرد.

دوم اینکه، جشن اصلی چهارشنبه سوری در شهر رشت تقریباً از ساعت 9 به بعد به‌صورت جدی شروع می‌شود و قبل از آن می‌توان در سطح شهر با خیال راحت تردد کرد. در این شب، بسیاری از مردم خوش‌ذوق رشتی به بازار بزرگ شهرداری می‌روند و برای سفره هفت‌سین و عید خرید می‌کنند. خرید سبزه، سبزی خوردن، گل‌وگیاه تازه، سمنو و حتی لباس نو جزئی از این آیین دوست‌داشتنی هستند.

4 مکان جذاب برای آتش‌بازی چهارشنبه سوری در رشت

چه خوب است که در این وقت از سال برای مسافرت و تفریح وارد شهر رشت شده‌اید و می‌توانید بخش مهمی از آیین‌های سنتی گیلک‌ها را از نزدیک ببینید. چهارشنبه سوری امسال را در رشت هستید و خودتان خواهید دید که مردم حتی در کوچه و پس‌کوچه‌ها هم مشغول آتش‌بازی و جشن‌وسرور واقعی هستند.

به‌زبان ساده‌تر، چهارشنبه سوری در همه خیابان‌ها و مکان‌های گردشگری رشت جریان دارد و آیین‌های هرساله دوباره زنده می‌شوند. با این حال، 4 مکان گردشگری مهم برای جشن گرفتن چهارشنبه سوری در رشت وجود دارند که باید با آن‌ها آشنا شوید:

میدان شهرداری رشت

میدان شهرداری رشت که با عنوان رسمی «میدان شهدای سرپل ذهاب» هم شناخته می‌شود، قلب مکان‌های گردشگری شهر باران‌های نقره‌ای است. این مکان در چهارشنبه سوری هر سال به یکی از میدان‌های آتشین و جذاب تبدیل می‌شود که آتش‌بازی در آن حال‌وهوای خاصی دارد.

میدان شهرداری رشت، یک حوض بزرگ دارد که دقیقاً روبه‌روی عمارت شهرداری قرار گرفته است. این حوض در روزهای معمولی با بازی فواره‌های آب، مردم شهر را سرگرم و دل‌زنده می‌کند و در چهارشنبه سوری، پاتوق علاقه‌مندان به آتش‌افروزی می‌شود. بسیاری از جوانان، چهارشنبه سوری در رشت را با جمع شدن دور این حوض و هنرنمایی با سیم ظرف‌شویی آتشین جشن می‌گیرند.

شما می‌توانید شب چهارشنبه سوری، در مکانی امن و مطمئن در نزدیکی شهرداری رشت بایستید و نظاره‌گر آتش‌بازی‌های مردم پرشوق گیلان باشید.

خیابان‌های گلسار

گلسار که با عنوان رسمی «میدان شهید انصاری» هم شناخته می‎‌شود، یکی از لاکچری‌ترین محله‌های رشت است که خیابان‌های شلوغ آن به «پاتوق آدم‌های باکلاس» شهرت دارند.

چهارشنبه سوری در رشت مخصوصاً در خیابان های گلسار با حرارت و شوق خیلی بیشتری نسبت به شهرداری برگزار می‎‌شود. از جمله خیابان‌های شلوغ گلسار برای آتش‌بازی در چهارشنبه سوری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خیابان اصلی بلوار گلسار
  • بلوار اصفهان
  • بلوار سمیه
  • خیابان 185
  • بلوار توحید (ناز)
  • بلوار گیلان
  • بلوار نماز
  • خیابان نواب
  • خیابان نواب یا بلوار سنبل

اگر به ماشین‌بازی، وقت‌گذرانی در کافه‌های لاکچری با طراحی مینیمال، شام خوردن در رستوران‌های شیک و البته آتش‌بازی به سبک لاکچری‌ها علاقه‌مندید، چهارشنبه سوری را در این محله جشن بگیرید. البته، از آنجایی که شوروشوق چهارشنبه سوری در رشت در خیابان‌های گلسار خیلی زیاد است، بیشتر مراقب ترقه‌ها و وسایل آتش‌بازی باشید.

سبزه میدان

سبزه میدان، یکی دیگر از شناخته‌شده‌ترین و محبوب‌ترین مکان‌های گردشگری رشت است که تنها چند صد متر با میدان شهرداری فاصله دارد. جالب‌تر اینکه سبزه میدان از طریق پیاده‌راه فرهنگی علم‌الهدی به شهرداری و بازار بزرگ رشت ختم می‌شود و برای خرید، سینما رفتن و آتش‌بازی مناسب است.

سبزه میدان رشت، در روزهای به‌خصوص سال مخصوصاً در شب چهارشنبه سوری، شب عید، شب یلدا و امثالهم، به‌شدت شلوغ می‌شود و تقریباً با ترافیک شدید روبه‌رو است. بنابراین، اگر قصد دارید چهارشنبه سوری در رشت را در این بخش از شهر جشن بگیرید، بهتر است ماشینتان را در خیابان استادسرا، خیابان لاکانی یا خیابان آفخرا پارک کنید.

سبزه میدان هم مثل خیابان‌های شلوغ گلسار، پاتوق آتش‌بازهای حرفه‌ای است و چهارشنبه سوری در آن ممکن است کمی خطرناک‌تر از جاهای دیگر رشت باشد. خبر خوب اینکه علاوه بر جشن گرفتن چهارشنبه سوری در رشت در محدوده سبزه میدان می‌توانید از مرکز خرید رز خرید کنید یا به بازارچه بروید و «واویشکا» بخورید.

باغ محتشم (پارک شهر یا پارک قدس)

پارک شهر یا باغ محتشم که بعضی‌ها آن را با عنوان پارک قدس هم می‌شناسند، مکان تجدید خاطره کودکان و خانواده‌های رشتی است. اولین شهربازی مکانیزه شهر رشت در این مکان قرار دارد و علاوه بر آن، فضای باز بسیار وسیع آن، مکانی مناسب برای خوش‌گذرانی است. اگر می‌خواهید چهارشنبه سوری در رشت را در باغ محتشم سپری کنید، حتماً از عمارت کلاه‌ فرنگی دیدن کنید و به دیدن مقبره میم الف سایه یا هوشنگ ابتهاج (شاعر معروف) هم بروید.

از جمله مزایایی که باغ محتشم نسبت به 3 مکان گردشگری قبلی دارد، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • سرویس بهداشتی عمومی (به تفکیک زنانه و مردانه)
  • محیط بازی ویژه کودکان
  • مکان صخره‌نوردی برای مبتدیان
  • آلاچیق‌های جمع‌وجور برای اقامت موقت و چندساعته
  • زمین چمن مصنوعی فوتبال (قابل رزرو)
  • دستگاه‌های ورزش عمومی

چهارشنبه سوری در رشت با دوجینجا!

رشت، مملو از مکان‌های گردشگری و تفریحی بی‌شمار است؛ آن‌قدر بی‌شمار که اگر تا چهارشنبه سوری سال بعد هم در موردشان بنویسیم، باز هم کم گفته‌ایم! اگر برای مدت‌زمان زیادی (مثلاً تا بعد از تعطیلات عید نوروز 1403) در رشت اقامت دارید، حتماً از مطالب دیگر دوجینجا برای آشنایی با مکان‌های تفریحی این شهر استفاده کنید.

در این مطلب از وب‌سایت راهنمای گردشگری دوجینجا به‌سراغ آیین‌های جالب گیلانی‌ها رفتیم و 4 مکان جذاب رشت را هم برای آتش‌بازی در چهارشنبه سوری معرفی کردیم. برای اینکه از همه این مکان‌های جذاب در رشت لذت ببرید، پیشنهاد می‌کنیم در شب چهارشنبه سوری، به هر کدام از این مکان‌ها سر بزنید!

با من در دوجینجا همراه بشید تا به قلب کافه‌ها، رستوران‌ها، معابر، پیاده‌راه فرهنگی، موزه‌ها و مکان‌هایی در رشت زیبا بریم که مطمئناً از دیدنشون شگفت‌زده می‌شید!