شاید در کلیپهای اینستاگرامی که در مورد رشتگردی در روزهای بارانی ضبط شدهاند، کافهای خسته و قدیمی دیده باشید که در یک ساختمان متروکه قرار دارد. اسم این کافه یا قهوهخانه، زیباسرا است و جالب است بدانید که قدمتی به اندازه یک قرن دارد. کافه زیباسرا هنوز هم که هنوز است، زیباست و در عین قدیمی بودن، از دوستداران رشت استقبال میکند. این کافه در نزدیکی شهرداری رشت واقع شده است و در زمانهای خیلی قدیم، مهمانسرای محبوب اولین شهرداری رشت محسوب میشد.
چایخانه زیباسرا، بعدها هم بهعنوان یک اقامتگاه بزرگ و مهمانسرای معروف مشغول به فعالیت شد و حالا دیگر چیزی جز نام آن روی تابلوی قدیمی وجود ندارد. البته، فضای تاریخی، ساختمان قدیمی و سنتی رشتی و همچنین علاقهمندی رشتیها به کافهنشینی، زیباسرا را یکبار دیگر زنده کرد. حالا شاید اگر هوس نوشیدن یک چای قندپهلو یا صبحانهای مختصر به سرتان بزند، بتوانید در زیبا سرا دَمی تازه کنید. در این مطلب ویژه از وبسایت دوجینجا بهسراغ مکانی رفتهایم که مهمانهایش به آن لقب «مادربزرگ کافههای رشت» را دادهاند.
چایخانه زیباسرا کجاست؟
خیابان امام رشت به میدان شهرداری رشت ختم میشود و کافه زیبا سرا هم در امتداد این خیابان قرار دارد. چند قدم که از پیادهراه فرهنگی رشت بهسمت میدان شهرداری دور شوید، بالاتر از بازار بزرگ رشت، درب بزرگی را خواهید دید که یک تابلوی نصفهنیمه روی آن باقی مانده است. وارد محوطه سوتوکور و ظاهراً متروکه آن شوید و پس از عبور از حیاط بزرگ، به مادربزرگ کافههای رشت سلام کنید!
معرفی کلی زیبا سرا و نگاهی به تاریخچه آن
چایخانه کنونی زیباسرا، بیشتر از صد سال قدمت دارد و در اصل از جمله اموال خاندان رفیع محسوب میشود. خاندان بزرگ رفیع، از خانوادههای سرشناس رشت بودند و برای اسکان مهمانهایشان که از تهران و شهرهای دیگر میآمدند، از ظرفیت زیباسرا استفاده میکردند.
کافه زیباسرا، از قدیم تا به امروز
این چایخانه که در قدیم، مهمانسرا بود، در ابتدا بهعنوان یک عمارت بزرگ و ساختمان شخصی نگهداری میشد. همین الان هم که وارد ساختمان زیباسرا بشوید، سقف لمبه و چوبی خاکستریرنگش را خواهید دید که در کنار دیوارهای نمزده آن، خودنمایی میکند.
بهگفته افرادی که پاتوقشان در همین چایخانه است و یا مدیریت آن را برعهده دارند، همه میزها و نیمکتها مال زمان قدیم و چوبهایشان روسی است. طبق گفته آنها، مهمانسرا حوالی سال 54 یا 55 بسته شد و قبل از آن هم در سال 1309 بهعنوان ساختمان اداره راه رشت مورد استفاده قرار میگرفت. در حال حاضر، 16 ورثه از ساحتمان چایخانه کنونی زیباسرا ارث میبرند و انگار هنوز نمیخواهند در مورد فروش یا بازسازی آن تصمیم بگیرند. زیباسرا و محوطه آن بهشدت نیازمند مرمت و بازسازی هستند و دیوار حیاط که بهسمت چایخانه، فروریخته، گواه این اتفاق است.
حالوهوای قهوهخانه زیبا سرای رشت
کافه زیباسرا، معمولاً همیشه شلوغ است و افراد بسیاری دوست دارند که برای یکبار هم که شده در محیط خسته و دنج آن چای بنوشند و املت بخورند. بهنظر بسیاری از آنهایی که به این چایخانه آمادهاند، زیباسرا را در روزهای بارانی رشت، طور دیگری توصیف میکنند. انگاری که زیباسرا در روزهای بارانی، خوشگلترین لباسهایش را میپوشد و با قامتی که غم و دلتنگی از آن آویزان است، شهرداری رشت را تسخیر میکند. شاید باورکردنی نباشد، اما چایخانه زیباسرا و محوطه قدیمی آن در روزهای خیس رشت، همینقدر شاعرانه و البته مغموم هستند.
برخلاف بسیاری از چایخانههای سطح رشت که بهصورت رسمی کار میکنند، زیباسرا هیچ محدودیتی برای مختلط بودن کافه ندارد. زنان و مردان، دختران و پسران بسیاری در این کافه رفتوآمد میکنند و تجربه منحصربهفردشان را محیط آن در استوری اینستاگرام با دیگران بهاشتراک میگذارند. رفتار و صمیمیت مدیریت و مشتریان این چایخانه در حدی است که انگیزه یکبار دیگر آمدن به زیباسرا را در قلب همه مهمانان جوانه میزند.
4 دلیل اصلی محبوبیت کافه زیباسرای رشت
زیبا سرا، بهدلایل مختلفی در قلب دوستدارانش برای همیشه جا گرفته است، اما مهمترین دلیلش، قدیمی بودن فضا و معماری آن محسوب میشود. معماری قدیمی و سنتی این عمارت، تداعیگر قدم زدن در قلب تاریخ جاودانه رشت است و همین میتواند برای بسیاری از افراد، جذاب بهنظر برسد.
دلیل دوم، منوی ساده این چایخانه است که شامل چای داغ و یک پرس املت رشتی میشود. خیلی از مشتریان زیبا سرا در مورد املتهای خوشمزه این چایخانه نوشتهاند؛ مخصوصاً در مورد نارنجهای قاچخوردهای که برای ترش کردن املت در بشقاب قرار داده میشوند.
سومین دلیل محبوبیت زیبا سرا، مربوط به وایرال شدن این کافه در سطح شبکههای اجتماعی است. واقعاً کار سختی است که در زیبا سرا بنشینید و در مورد آن استوری نگذارید و حتی عکس یا فیلم نگیرید. همچنین، از دنج بودن و محیط امن این کافه هم نباید غافل شویم که بستر خوشگذرانی و خاطرهسازی را روی نیمکتهای قدیمیاش فراهم میکنند.
علاوه بر همه این موارد، موقعیت جغرافیایی عمارت زیبا سرا بهگونهای است که دسترسی آسانی به دیدنی های اطراف شهرداری رشت خواهید داشت.
آشنایی با 14 جاذبه دیدنی رشت که در اطراف زیباسرا قرار دارند
- عمارت شهرداری رشت
- پیادهراه فرهنگی شهرداری
- ساختمان و موزه اداره پست رشت
- سبزهمیدان رشت
- خانه و موزه میرزا کوچک خان جنگلی (واقع در استادسرا)
- کتابخانه ملی رشت (اولین کتابخانه ملی ایران)
- مجسمهها و سردیس افراد مشهور
- غذاخوریهای خیابانی
- بازار بزرگ رشت
- بازار بزرگ پلهبرقی
- حمام قدیمی و تاریخی حاجآقابزرگ
- عمارت قدیمی هتل ایران
- موزه فرهنگ و مردم رشت (واقع در خیابان بیستون)
- موزه میراث روستایی گیلان
طعم چای، املت و رشت بارانی در چایخانه زیباسرا
چایخانه یا مهمانسرای سابق زیبا سرا یک زمانی برای خودش، برو و بیایی داشته و اقامتگاه محبوب اولین شهرداری شهر رشت محسوب میشد. حالا هم با گذشت بیش از یک قرن و فرسودگی بافت عمارتش، هنوز هم توی قلب بعضیها جا خوش کرده است. افراد بسیاری، قهوهخانه زیباسرا را که در نزدیکی شهرداری رشت است، برای چای نوشیدن و املت خوردن انتخاب میکنند. بعضیهای دیگر اما درست در روزهای بارانی، وقتی که رشت از بارانهای نقرهای خیس است، از درب این چایخانه عبور میکنند. آیا شما هم برای تجربه این حس که فقط در زیباسرای رشت پیدا میشود، آمادگی دارید؟
اگر شما هم بهدنبال کافه های شهرداری رشت هستید تا در روزهای بارونی رشت از طعم خوش نوشیدنیهای گرم و فضای دلنشین آنها لذت ببرید، پیشنهاد میکنیم مطلب معرفی چند کافه برتر اطراف شهرداری رشت را بخوانید.
ارسال نقد و بررسی