تالاب بین المللی امیر کلایه لاهیجان + عکس و آدرس

استان گیلان، لاهیجان، بخش رودبنه، دهستان شیر جوپشت، پناهگاه حیات وحش امیرکلایه
مسیریابی تالاب امیر کلایه لاهیجان در نقشه

یکی از زیباترین و منحصربه‌فردترین جاذبه‌های طبیعی استان گیلان را می‌توان تالاب امیر کلایه معرفی کرد که در شمال شهرستان لاهیجان واقع شده است. تالاب امیرکلایه لاهیجان از مناطق دیدنی و چشم‌نواز این منطقه بوده و زیستگاهی ایده‌آل برای گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری به شمار می‌رود. آب شیرین تالاب امیرکلایه به فاصله یک‌کیلومتری از دریا موجب شده تا این تالاب جزو نمونه‌های نادر محیط‌های آبی قرار بگیرد. در ادامه با دوجینجا همراه باشید تا اطلاعات کاملی را درباره تالاب بین‌المللی امیرکلایه گیلان در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

آدرس و مسیر دسترسی به تالاب امیرکلایه لاهیجان

تالاب امیرکلایه در دهستان شیر جوپشت بخش رودبنه در شمال شهرستان لاهیجان قرار گرفته است. این تالاب کمتر شناخته شده در یک‌کیلومتری دریای خزر قرار داشته و در حدود 800 متر با جاده اصلی که در مسیر بندر کیاشهر به لنگرود است، فاصله دارد. برای دسترسی به این تالاب می‌توانید دو مسیر را در پیش بگیرید.

مسیر اول و کوتاه‌تر از طریق جاده رشت – کوچصفهان و بزرگراه رشت – لاهیجان است. مسیر را در این بزرگراه ادامه داده و وارد بلوار عدالت شوید. در میدان جمهوری از خروجی سوم به سمت بلوار جانبازان خارج شده و این مسیر را ادامه دهید تا به انتهای این جاده یعنی مسیر کیاشهر به چمخاله برسید. در‌صورتی‌که این مسیر را برای 14 کیلومتر ساحلی ادامه دهید، در سمت راست خود این تالاب زیبا را مشاهده خواهید کرد.

مسیر دوم و طولانی‌تر که بیشتر جاده آن ساحلی است، از جاده رشت – انزلی – کیاشهر – زیباکنار – انزلی می‌گذرد. برای پیدا کردن راحت‌تر، می‌توانید از لینک مسیریابی تالاب امیر کلایه لاهیجان در نقشه استفاده کنید.

چرا تالاب امیر کلایه لاهیجان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؟

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فردی که تالاب امیر کلایه لاهیجان را از سایر تالاب‌های گیلان متمایز می‌کند، آب شیرین آن است. تالاب امیر کلایه جزو محدود تالاب‌های آب شیرین است که تنها یک کیلومتر با دریا فاصله دارد. این تالاب به‌غیراز چشمه‌های جوشان زیرزمینی از رودخانه دیگری تغذیه نمی‌کند و همین مسئله یکی دیگر از دلایل اهمیت این جاذبه طبیعی است.

تالاب بین‌المللی امیر کلایه لاهیجان از نظر گردشگری، اکوسیستم و اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است، از‌این‌رو محافظت و نگهداری از این تالاب دیدنی به‌عنوان زیستگاه گونه‌های حیوانی و گیاهی متنوع، بسیار قابل‌توجه است. در نظر داشته باشید که تالاب امیر کلایه لاهیجان برای مردم محلی این منطقه هم دارای جایگاه خاصی بوده و بسیار حائز اهمیت است، زیرا از اراضی اطراف این تالاب برای کشت برنج استفاده شده و آب تالاب هم یک منبع حیاتی جهت آبیاری این زمین‌ها محسوب می‌شود.

پوشش گیاهی تالاب

بیشترین پوشش گیاهی منطقه تالاب امیر کلایه با اختلاف به «نی» تعلق می‌گیرد و پسته دریایی یا در زبان محلی «ثعله باقلی» که محصول آن لاله مردابی است، از مشهورترین گیاهان این تالاب به شمار می‌آید. این گیاه دارای کلاهک و دانه‌های سبزرنگ بوده و خاصیت دارویی و درمانی زیادی دارد، همچنین در طب سنتی هم مورداستفاده قرار می‌گیرد. پسته دریایی به دلیل خواص فوق‌العاده‌ای که دارد، موردتوجه بسیاری از گردشگران قرار می‌گیرد. پوشش گیاهی تالاب امیر کلایه لاهیجان از وسعت خوبی برخوردار بوده و دارای گونه‌های مختلف است که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

لایه گیاهان شناور

گیاهان شناور معمولاً دارای برگ‌های بزرگی بوده و روی سطح آب قرار می‌گیرند. برخی از این گیاهان در رسوبات بستر دارای ریشه هستند و برخی دیگر فاقد ریشه بوده و به سطح آب متصل می‌شوند. لایه‌های فشرده و گل گیاهان شناور مانع از نفوذ نور و اکسیژن به داخل آب شده و از مواج شدن سطح آب هم جلوگیری می‌کنند.

نام گونه‌های گیاهان شناور و فراوانی آن‌ها در ماه‌های سال:

  • سرخس آبزی: بیشتر ماه‌های سال
  • زیور آب: اواخر فروردین تا پایان مردادماه
  • عدسک آبی سرنیزه‌ای: فصل تابستان
  • عدسک کوچک سل دانه: اواخر فصل بهار تا اواسط تابستان
  • آزولا: فصل بهار یا تابستان
  • مریم آبی یا مریم زیبا: اردیبهشت‌ماه

لایه گیاهان غوطه‌ور

گیاهان غوطه‌ور گیاهانی هستند که به طور کامل یا بخش بزرگی از قسمت‌های ریشه، ساقه و برگ‌های آن‌ها در آب غوطه‌ور باشد. این گیاهان در حدی در آب غوطه‌ور هستند که تنها بخش کوچکی از گل‌های آن‌ها روی سطح آب مشاهده می‌شود.

نام گونه‌های گیاهان غوطه‌ور و فراوانی آن‌ها در ماه‌های سال:

  • روغن واش: فروردین و مهرماه
  • سیم واش: تیر و شهریورماه
  • پرطاووسی سنبله‌ای: خرداد و تیرماه
  • بزواش و بزریش: تیر و مردادماه

لایه گیاهان پایابی یا بن در آب

پراکندگی گیاهان پایابی معمولاً از ساحل تا عمق معینی از آب است، یعنی ریشه‌ها در خاک و بخش ساقه‌ها در آب و برگ‌ها و گل‌ها هم روی آب و در هوا قرار دارند و در پیرامون تالاب دیده می‌شوند.

نام گونه‌های گیاهان پایابی و فراوانی آن‌ها در ماه‌های سال:

  • نی، لول و بوریا: مرداد تا مهرماه
  • لوئی، گرز، کرفو و قو: اردیبهشت تا خردادماه
  • لاله مردابی، شعله باقلا و ثعله باقلی: اواسط اردیبهشت تا اواسط مردادماه
  • نیلوفر آبی: اوایل اردیبهشت تا اواخر مرداد و گاهی شهریورماه

لایه گیاهان حاشیه‌ای

زمین‌های اطراف تالاب دارای خاک مرطوبی هستند؛ بنابراین گیاهانی که احتیاج به رطوبت همیشگی دارند، بیشتر در حاشیه تالاب دیده می‌شوند. در نظر داشته باشید که این مناطق در سال‌های اخیر بیشتر به شالیزار برنج و باغ‌های صنوبر اختصاص داده شده است.

گونه‌های گیاهان حاشیه‌ای و فراوانی آن‌ها در ماه‌های سال:

  • نخل مرداب و سغد سلطانی: بیشتر ماه‌های سال
  • تیرکمان آبی: اواخر تیر تا نیمه شهریورماه
  • آلاله زرد و زنبق: اواخر فروردین تا پایان اردیبهشت‌ماه
  • شبدر آبزی: خرداد و تیرماه
  • تورب و اسپرغان: اواسط اردیبهشت تا اواسط مردادماه
  • سورف: اردیبهشت‌ماه

گونه‌های جانوری تالاب امیر کلایه

تالاب امیر کلایه لاهیجان از زیستگاه‌های خاص جنوب دریای خزر بوده و سالانه تعداد زیادی پرنده مهاجر که بیشتر از گونه‌های در معرض انقراض جهانی هستند، در این منطقه به چشم می‌خورند. در این منطقه تقریباً 133 نوع پرنده وجود دارد که باکلان بزرگ و کوچک، غاز خاکستری، اردک سرسبز و اردک ارده‌ای نمونه‌ای از آن‌ها هستند.

آبزیان : از آبزیانی که در تالاب امیر کلایه وجود دارند می‌توان به اردک‌ماهی، سوزن ماهی، ماهی کپور، گاوماهی مرمری، ماهی سیم پرک، گامبوزیا، سوف حاجی و ماهی ریز نقره‌ای اشاره کرد.

دوزیستان : قورباغه سبز، قورباغه درختی، لاک‌پشت  پشت برکه‌ای و پشت خزری نوعی از دوزیستان هستند که در تالاب امیر کلایه زندگی می‌کنند.

پستانداران‌ : شغال، گربه جنگلی و تشی از گونه‌های جانوری هستند که در منطقه تالاب امیر کلایه وجود دارند.

خزندگان : بد نیست بدانید که خزندگانی همانند مار آبی، لوسمار و سوسمار در این تالاب بی‌نظیر زندگی می‌کنند.

تاریخچه تالاب امیر کلایه لاهیجان

تالاب امیر کلایه در روستایی به همین نام در لاهیجان قرار دارد که درگذشته از آن با نام شاله کل هم یاد می‌شد. این تالاب بعد از کشف جاذبه‌‌ها و ویژگی‌های مهم و همچنین داشتن محیط‌های تفریحی، به یکی از 19 تالاب بین‌المللی کشور تبدیل شد و در سال 1354 در لیست تالاب‌های بین‌المللی به ثبت رسید. این تالاب دیدنی هم‌اکنون محیطی برای زندگی موجودات و گیاهان و همچنین یک پناهگاه فوق‌العاده برای حیات‌وحش تحت نظارت سازمان محیط‌زیست ایران است.

بهترین فصل برای بازدید از تالاب امیر کلایه

سفر به استان سرسبز گیلان و تماشای جاهای دیدنی بی‌نظیر آن در هر زمانی از سال لذت‌بخش است و می‌تواند خاطره‌ای خوب را برای شما رقم بزند، اما بهترین زمان برای بازدید از تالاب امیر کلایه لاهیجان از نظر شرایط آب‌وهوایی، عکاسی، تفریح، تماشای طبیعت بکر، قایق‌سواری و تماشای لاله مردابی اواسط بهار تا اواخر تابستان است. در‌صورتی‌که صرفاً برای تماشای پرندگان مهاجر قصد سفر به این تالاب را دارید، باید فصل زمستان را انتخاب کنید. شما در هر ساعتی از شبانه‌روز می‌توانید به این تالاب رفته و ساعت‌ها به تماشای این مکان دیدنی بنشینید.

تفریحات تالاب امیر کلایه

از تفریحات تالاب امیر کلایه لاهیجان می‌توان به گردش در طبیعت، پیک‌نیک با خانواده، قایق‌سواری و ماهیگیری اشاره کرد، البته اگر لذت تماشای این تالاب به شما اجازه دهد که به سایر تفریحات برسید. تالاب بین‌المللی امیر کلایه گیلان یکی از بهترین مقاصد ماهیگیری در ایران بوده و بیشترین و لذیذترین ماهی موجود در آن، لای ماهی یا تیل خوس است. این ماهی لجن خوار است و علاقه به خوردن حلزون دارد، بنابراین برای صید آن می‌توانید از حلزون استفاده کنید.


جاهای دیدنی اطراف تالاب امیر کلایه

در اطراف و نزدیکی تالاب امیر کلایه جاهای دیدنی و جاذبه‌های گردشگری بسیاری وجود دارد که در ادامه با آن‌ها آشنا شده و فاصله تقریبی آن‌ها با این تالاب را ذکر خواهیم کرد.

پارک جنگلی توسکا

پارک جنگلی توسکا که به پل چوبی چمخاله معروف است، یک پارک بکر و آرامش‌بخش در شهر چمخاله بوده و پاتوق جذابی برای گردشگران محسوب می‌شود. این پارک نسبتاً بزرگ ساعات آرامش‌بخشی را برای گردشگران فراهم کرده و از محبوبیت بسیاری برخوردار است. عکاسی بر روی پل چوبی این پارک جنگلی را نمی‌توان به‌هیچ‌عنوان نادیده گرفت. در نظر داشته باشید که پارک جنگلی توسکا از جاهای دیدنی اطراف تالاب امیر کلایه بوده و فاصله آن با این تالاب 14 کیلومتر است.

سواحل امیرآباد

سواحل امیرآباد یکی دیگر از جاهای دیدنی اطراف تالاب امیر کلایه است که از جنوب غربی به این تالاب می‌رسد. منطقه امیرآباد به‌عنوان یک منطقه تفریحی برای علاقه‌مندان به ماهیگیری از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. سواحل امیرآباد در 25 کیلومتری شهرستان لنگرود واقع شده و فاصله آن با تالاب امیر کلایه لاهیجان در حدود 3 کیلومتر است.

ساحل چمخاله

در نزدیکی تالاب امیر کلایه شهر ساحلی چمخاله قرار دارد. این شهر در شهرستان لنگرود واقع شده و به دلیل داشتن امکانات تفریحی مناسب و رودخانه زیبا و پر آب به یکی از مقاصد محبوب گردشگری در استان گیلان تبدیل شده است. نوار ساحلی چمخاله به‌صورت ماسه‌ای بوده و در حدود 17 کیلومتر است. ساحل چمخاله در سال 1391 از طرف وزارت کشور، عنوان بهترین ساحل استان گیلان را به خود اختصاص داد. فاصله ساحل چمخاله تا تالاب امیر کلایه 20 کیلومتر است.

پل چوبی بندر کیاشهر

یکی دیگر از جاهای دیدنی لاهیجان اطراف تالاب امیر کلایه را می‌توان پل چوبی بندر کیاشهر دانست که یکی از نمادها و جاذبه‌های گردشگری شهر ساحلی کیاشهر محسوب می‌شود. در جاذبه پل چوبی بندر کیاشهر امکانات تفریحی و رفاهی مختلفی برای گردشگران مهیا است که در میان آن‌ها می‌توان به پارک کودک، نمایشگاه صنایع‌دستی، قایق‌سواری، پیست موتورسواری، آلاچیق‌های خانوادگی برای پیک‌نیک و نمازخانه اشاره کرد. فاصله تالاب امیر کلایه تا پل چوبی بندر کیاشهر در حدود 30 کیلومتر است.

سؤالات متداول

تالاب امیر کلایه کجاست؟

تالاب امیر کلایه لاهیجان در ۳۶ کیلومتری شمال شرق لاهیجان، ۱۹ کیلومتری شمال لنگرود، ۲۴ کیلومتری کیاشهر و یک‌کیلومتری دریای خزر واقع شده است.

مساحت تالاب امیر کلایه چقدر است؟

مساحت تالاب امیر کلایه 1230 هکتار است.

رستوران‌های اطراف تالاب امیر کلایه کدامند؟

از رستوران‌های اطراف تالاب امیر کلایه لاهیجان می‌توان به رستوران تالاب، رستوران دهقانی، کافه سنتی فانوس دریایی، رستوران بریلیوم و رستوران رؤیایی اشاره کرد.

زادگاه من استانی است پر از جاذبه‌های زیبا و منحصر به فرد گردشگری، پر از کوه و جنگل و دریا، پر از غذاهای رنگارنگ و خوشمزه، استانی با مردمانی خونگرم و مهمان‌نواز، بیایید با هم همراه و هم قدم شویم تا شما را با کوچه و پس کوچه‌های استانم گیلان آشنا کنم.